MENIU

NEGOCIERI active Kiev-Moscova privind eliberarea prizonierilor ucraineni și străini. Zelenski, semnal de ALARMĂ

Soldat ucrainean /Profimedia

Ucraina continuă să fie scena unor lupte sângeroase, pe care armata lui Putin le duce deja de 126 de zile în țara condusă de Volodimir Zelenski. Liderul de la Kiev vine însă cu o veste bună, și anume aceea că țara sa poartă negocieri cu Rusia pentru eliberarea atât a combatanţilor ucraineni, cât şi a voluntarilor străini care sprijină Kievul în lupta sa împotriva trupelor lui Putin. El lansează însă și un avertisment extrem de dur. 

Potrivit președintelui ucrainean, Moscova deţine mii de prizonieri din țara sa, precum şi combatanţi din multe ţări ale lumii "care s-au oferit ca voluntari" pentru a apăra Ucraina, relatează Agerpres.

Într-un interviu pentru canalul american de televiziune NBC, el a ținut să le mulţumească tuturor acestor "eroi" pentru sprijinul acordat şi a confirmat că eliberarea lor este în curs de negociere.

"Toţi înţeleg că războiul din Ucraina este astăzi, aici, pe acest pământ, dar mâine ar putea avea loc în Europa, iar peste încă o zi s-ar putea întâmpla în SUA", a subliniat Volodimir Zelenski.

În opinia sa, este "este absolut corect să spunem că războiul din Ucraina este deja un război în Europa şi Statele Unite, dar geografic se întâmplă aici".

Declaraţiile președintelui Zelenski vin în ziua în care apărarea cetăţeanului britanic Shaun Pinner, condamnat la moarte în autoproclamata Republică Populară Doneţk (RPD), din estul Ucrainei, pentru că a luptat ca mercenar în rândurile trupelor ucrainene, a anunţat că a a contestat sentinţa.

Remintim că Pinner (48 de ani), împreună cu un alt britanic, Aiden Aislin, în vârstă de doar 28 de ani, şi marocanul Braguim Saadun au fost condamnaţi la moarte pe data de 9 iunie, după ce au fost găsiţi vinovaţi că au luptat ca mercenari de partea forţelor ucrainene.

Cei doi britanici au fost capturaţi în timpul asediului oraşului-port Mariupol. Marocanul Braguim Saadun a fost luat prizonier cu o lună înainte.