MENIU

NATO prezintă condoleanțe României după uciderea românului de pe petrolierul Mercer Street - Mesaj DUR pentru Iran

NATO prezintă condoleanțe României după uciderea românului pe Mercer Street - Mesaj DUR pentru Iran

NATO a prezentat marți condoleanțe României după uciderea navigatorului român de pe petrolierul Mercer Street. Alianța Nord-Atlantică a transmis că se declară îngrijorată de acțiunile „destabilizatoare” ale Iranului.

NATO și-a exprimat îngrijorarea față de acțiunile „destabilizatoare” ale Iranului și a condamnat atacul asupra tancului petrolier Mercer Street.

De asemenea, NATO a transmis condoleanțe României și Marii Britanii pentru cei doi membri ai echipajului navei (un român și un britanic), uciși în respectivul atac.

„Ne alăturăm statelor aliate în condamnarea fermă a recentului atac soldat cu victime omenești asupra MV Mercer Street, petrecut în largul coastelor Omanului și ne exprimăm condoleanțele României și Regatului Unit pentru piedererile de vieți omenești suferite”, se arată într-un comunicat NATO.

„Libera circulație a navelor este vitală pentru toți aliații NATO și ea trebuie menținută în conformitate cu regulile internaționale. Marea Britanie, Statele Unite și România au ajuns la concluzia că Iranul poartă cel mai probabil responsabilitatea pentru acest incident. Statele aliate rămân în continuare îngrijorate cu privire la acțiunile destabilizatoare ale Iranului în regiune și solicită Teheranului să respecte obligațiile internaționale”, potrivit mesajului NATO.

SUA a anunțat după atacul de săptămâna trecută din Marea Arabiei că vor da un „răspuns colectiv”, împreună cu aliații, împotriva Iranului. Mesajul dur vine după ce au fost uciși și doi membri ai echipajului, un român și un britanic.

Șeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, a acuzat Iranul de comiterea atacului: „Suntem în legătură strânsă şi ne coordonăm cu Regatul Unit, Israel, România şi alte ţări. Şi va exista un răspuns colectiv. Iranul continuă să acţioneze într-o manieră teribil de iresponsabilă. Acțiunile Iranului sunt o ameninţare directă la adresa libertăţii de navigaţie”.

Petrolierul Mercer Street a fost ţinta unui atac cu drone sinucigașe în Marea Arabiei săptămâna trecută, joi, 29 iulie.

Atacul s-a soldat cu doi morţi, un britanic angajat al companiei de securitate Ambrey, şi un român membru al echipajului, potrivit anunțului făcut de armatorul Zodiac Maritime, companie internaţională administrată de miliardarul israelian Eyal Ofer.