MENIU

NATO îi taie avântul Ucrainei: La summitul de la Vilnius îi va oferi o „apropiere”, dar nu și o aderare la alianță

NATO îi taie avântul Ucrainei: La summitul de la Vilnius îi va oferi o „apropiere”, dar nu și o aderare la alianță Foto: Profimedia

Şefii de stat şi de guvern ai NATO vor conveni la summitul lor de săptămâna viitoare de la Vilnius asupra diferitelor măsuri pentru "apropierea Ucrainei" de Alianţa Nord-Atlantică, dar nu îi vor propune şi aderarea la organizaţie, a anunţat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Secretarul general al NATO a vorbit despre planurile alianței în ceea ce privește țara vecină: "La summit vom întări şi mai mult Ucraina şi vom stabili o viziune pentru viitorul ei. Sper că liderii aliaţi să convină asupra unui pachet cu trei elemente pentru a aduce Ucraina mai aproape de NATO", a declarat Stoltenberg la o conferinţă de presă înainte de summitul din 11-12 iulie din capitala Lituaniei.

Politicianul norvegian a explicat că, în primul rând, aliaţii vor conveni asupra unui program de ajutor pe mai mulţi ani, care să "garanteze interoperabilitatea deplină între forţele armate ucrainene şi NATO". Scopul este ca Ucraina să facă tranziţia de la echipamentul sovietic la mijloace mai moderne şi mai interoperabile cu Alianţa, scrie Agerpres.

În al doilea rând, membrii NATO vor duce legăturile politice cu Kievul la un nou nivel prin crearea Consiliului NATO-Ucraina, un forum de consultare şi luare a deciziilor privind crizele, la care cele două părţi vor participa pe picior de egalitate şi a cărui primă sesiune va avea loc în prima zi a summitului, cu participarea preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

În al treilea rând, liderii aliaţi "vor reafirma că Ucraina va deveni membră a NATO", a spus Stoltenberg, care şi-a exprimat convingerea că "vor fi uniţi în ceea ce priveşte modalitatea de a aduce Ucraina mai aproape de obiectivul său".

Casa Albă și Pentagonul au dezvăluit de ce a decis Joe Biden livrarea bombelor SUA cu fragmentare în Ucraina

Cei 31 de aliaţi lucrează în continuare la elaborarea declaraţiei summitului, după cum a recunoscut secretarul general, întrucât există într-adevăr diferende de opinie între ţări cu privire la chestiunea intrării Ucrainei în Alianţă.

Ideea este să se facă progrese asupra limbajului folosit la summitul de la Bucureşti din 2008, când aliaţii au spus că atât Ucraina, cât şi Georgia vor deveni membre ale NATO, dar nu au reuşit să stabilească un calendar pentru aceasta, potrivit surselor aliate.

Biden: Ucraina nu este pregătită să devină membră a NATO

Preşedintele american Joe Biden a declarat vineri, într-o declaraţie făcută postului de televiziune CNN, că nu crede că Ucraina este pregătită să devină membră a NATO, potrivit dpa. "Nu cred că există unanimitate în NATO cu privire la aducerea sau nu a Ucrainei în familia NATO, în acest moment, în plin război. Dacă războiul continuă, atunci cu toţii suntem în război. Am fi în război cu Rusia, dacă s-ar întâmpla asta", a subliniat Biden, făcând referire la articolul 5 al Tratatului NATO, care prevede că un atac armat împotriva uneia sau mai multor ţări membre NATO, în Europa sau în America de Nord, va fi considerat un atac împotriva tuturor părţilor. 

Consilierul pe probleme de securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, a spus cam acelaşi lucru anterior, argumentând că summitul de la Vilnius "va fi un moment important pe calea către aderare", dar că Ucraina "mai trebuie să facă nişte paşi". 

La rândul său, scrie EFE, Zelenski este conştient că NATO nu va primi în rândurile sale o ţară aflată în război, dar preşedintele ucrainean va continua să facă presiuni punctuale asupra unor aliaţi, pentru ca aceştia să fie de acord cu acordarea unor "garanţii de securitate" Kievului care, potrivit unor surse diplomatice, se vor concentra pe continuarea livrării de armament pe termen lung, pe pregătire militară şi, dacă este posibil, pe împărtăşirea de informaţii secrete.

În orice caz, aceste "garanţii", întrucât este vorba despre chestiuni bilaterale ale anumitor ţări aliate cu Ucraina care sunt tratate în afara NATO, nu au legătură directă cu summitul. De fapt, aceste acorduri privind garanţiile ar putea fi încheiate după întâlnirea de la Vilnius a aliaţilor.

NATO, ca organizaţie, nu furnizează arme Ucrainei, dar furnizează echipamente medicale, combustibil, poduri de pontoane, echipamente de deminare sau sprijin pentru sectorul de securitate şi apărare, pentru care s-au convenit deja 500 de milioane de euro, a amintit Stoltenberg.

Joe Biden vrea să o înscăuneze pe Ursula von der Leyen la șefia NATO

Mai multe articole despre:
nato ucraina jens stoltenberg razboi ucraina