MENIU

NATO, avertisment pentru Rusia pentru „încălcarea integrității teritoriale” a Republicii Moldova, în Transnistria. Maia Sandu, acuzată de Kremlin de iresponsabilitate

Aliaţii din NATO susţin cu fermitate integritatea teritorială şi independenţa Republicii Moldova, a declarat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, într-o conferinţă de presă, luni, la finalul primei părți a reuniunii miniştrilor de externe din ţările membre NATO la Bruxelles. Stoltenberg acuză Rusia de încălcarea integrității teritoriale prin desfășurarea de trupe în Transnistria

 

Federația Rusă încalcă integritatea teritorială și suveranitatea R. Moldova prin prezența sa militară în regiunea transnistreană. Declarația a fost făcută de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la sfârșitul conferinței de presă de luni.

„Republica Moldova este un partener al NATO și aștept cu nerăbdare să am o întrevedere cu noul ei președinte, pe care îl felicit pentru victoria în alegeri, pentru că apreciem, desigur, şi cooperarea cu Moldova ca partener al Alianţei noastre.

Vedem cum Rusia încalcă dorința diferitor guverne din vecinătatea Alianței prin desfășurarea de trupe, inclusiv în Georgia, Ucraina și Moldova (în Transnistria). Aceasta reprezintă o încălcare a integrității teritoriale a Republicii Moldova și este încă un exemplu al modului în care Rusia încalcă de prea multe ori dreptul internațional şi integritatea teritorială a ţărilor, inclusiv a R. Moldova”, a declarat Stoltenberg.

Reacția din partea NATO vine după ce președintele ales al R. Moldova, Maia Sandu, a declarat că Rusia ar trebui să-și retragă trupele (GOTR) din regiunea transnistreană, iar misiunea de pacificare de pe Nistru să fie transformată în una civilă cu mandat internațional, sub auspiciile OSCE și ONU, transmite Deschide.md.

Replica Rusiei nu a întârziat. Kremlinul i-a transmis noului președinte moldovean că o schimbare a status quo-ului în Transnistria va conduce la destabilizarea situației. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a acuzat-o pe Maia Sandu de iresponsabilitate prin apelul lansat pentru retragerea trupelor.

„Este puţin probabil ca acest lucru să ajute la o soluţionare şi să putem accepta astfel de cereri, destul de iresponsabile”, a reacţionat marţi Lavrov, în cadrul unei conferinţe de presă.

De la începutul anilor '90, forţele ruse sunt desfăşurate în Transnistria, un teritoriu pro-rus, ce s-a separat de Moldova după prăbuşirea Uniunii Sovietice (URSS). 

Potrivit Radio Chişinău, Maia Sandu a declarat luni, într-o conferinţă de presă la Chişinău, că nu există niciun acord semnat de Republica Moldova prin care să fie permisă staţionarea GOTR - creată pe rămăşiţele fostei Armatei a 14-a a URSS - în regiunea transnistreană, precum şi a muniţiei militare. GOTR, având misiunea oficială a apărării depozitelor de muniţii sovietice din Transnistria, numără în jur de 1.500 de militari, iar forţa rusească de menţinere a păcii - aproape 500.

De la purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, până la şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov, responsabilii ruşi au afirmat că retragerea "trupele ruse de menţinere a păcii" va duce la o "destabilizare" în regiune. Or, la nu ele se referise Maia Sandu, remarcă analişti de la Chişinău, relatează Agerpres.

Atacurilor Kremlinului li s-a asociat şi preşedintele în exerciţiu prorus de la Chişinău, Igor Dodon, care a ameninţat că va scoate oamenii în stradă pentru a apăra „pacea în Transnistria”, conform presei moldovene.

Mai mulţi analişti de la Chişinău au calificat reacţia Moscovei la declaraţiile Maiei Sandu cu privire la Transnistria drept „disproporţionată”, ceea ce demonstrează - în opinia lor - că Kremlinul a fost "deranjat" de faptul că a suferit o înfrângere geopolitică în Republica Moldova, potrivit Deschide.md, scrie Agerpres.

Totodată, lipsa unei reacţii a Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova demonstrează faptul că guvernul premierului Ion Chicu este minoritar şi nu se bucură de susţinerea majorităţii alegătorilor care au votat-o pe Maia Sandu, consideră analiştii Anatol Ţăranu şi Ion Tăbârţă.

Ion Tăbârţă consideră că, prin declaraţiile cu privire la Transnistria, Maia Sandu doar a reiterat poziţia preşedinţilor moldoveni de până la Dodon.

"Această reacţie disproporţionată a Moscovei o putem interpreta că Moscova a suferit o înfrângere geopolitică în Republica Moldova. Igor Dodon trebuia să fie un fel de paravan al intereselor ruseşti în soluţionarea acestui conflict. Nu exclud că în continuare oficialii ruşi vor spune că poziţia Maiei Sandu este de fapt viziunea Occidentului, în special a SUA', spune Tăbârţă.

Politologul Anatol Ţăranu apreciază că lipsa oricărei reacţii din partea MAEIE demonstrează că guvernul Chicu sabotează acţiunile preşedintelui ales al Republicii Moldova.

Lipsa unei reacţii din partea Ministerului de Externe moldovean este remarcată şi de analistul Nicu Popescu, fost ministru moldovean de externe în guvernul Maiei Sandu. "În aceste zile, Ministerul Afacerilor Externe şi al Integrării Europene al Republicii Moldova alege dacă această instituţie exprimă poziţia ţării sau exprimă poziţia unui fost lider politic respins de către cetăţeni. Tăcerea de până acum a MAEIE înseamnă nu doar desolidarizarea faţă de preşedintele ales, dar şi desolidarizarea de valorile, tradiţiile MAEIE, cât şi de consensul naţional faţă de acest subiect", subliniază el.