MENIU

NASA a activat apărarea planetară ca și cum Pământul ar fi lovit de un ASTEROID uriaș

Agenția Spațială Ameriană NASA a dezvăluit faptul că peste 100 de astronomi din întreaga lume au fost în stare de alertă și au acționat ca și cum un asteroid de mari dimensiuni, potențial periculos, ar urma să lovească Terra. Simularea a avut loc anul trecut, dar NASA a făcut publică desfășurarea acesteia abia acum.

Potrivit scenariului de lucru, asteroidul a fost „descoperit” în timpul exercițiului și, în plus, șansele ca el să lovească Pământul au putut fi reevaluate în timp real, posibilitatea impactului fiind complet eliminată.

Scopul simulării a fost acela de a stabili dacă echipa de monitorizare și apărare planetară poate coopera eficient pentru a descoperi la timp un pericol extraterestru.

Astronomii care au participat la exercițiu s-au concentrat pe un asteroid real, APOPHIS, despre care astrofizicienii estimaseră, la descoperirea sa, în 2004, că există o posibilitate mare să lovească Pământul în 2029 sau mai târziu.

Măsurătorile făcute în anii care au urmat au eliminat însă acest risc pentru cel puțin 100 de ani.

NASA plănuiește să trimită o navă spațială spre Apophis în 2029, atunci când va trece prin apropierea Pământului, pentru a studia îndeaproape asteroidul care prezenta odată cel mai mare pericol pentru omenire, scrie Scientific American.