MENIU

Nas înfundat: Care sunt cauzele - Remedii de ajutor pentru drenajul sinusurilor în sezonul rece

Sinusurile sunt cavitati cu aer, captusite de o mucoasa care are rolul de a produce mucus pentru protectia cailor respiratorii si eliminarea substantelor nedorite sau a prafului. Ele au rol si in limbajul articulat, fiind ca o cutie de rezonanta pentru obtinerea sunetelor. Omul are patru perechi de sinusuri frontale, sfenoidale, etmoidale si maxilare, in total 8 sinusuri.

Pot exista diverse cause care produc congestionarea sinusurilor, cel mai des raceala sau gripa, dar si boli cronice precum sinuzita sau rinita alergica.

Rinita alergica se manifesta prin mancarimi ale nasului si ochilor, nas infundat sau rinoree, stranut, uscaciunea gatului, migrene, pete eczematiforme pe piele. Rinita alergica apare datorita unui alergen, cum ar fi polenul, praful, mucegaiul, acarienii prezenti in praf, parazitii sau parul animalelor. Sunt cunoscute alergiile sezoniere, mai ales primavara sau toamna si alergiile perene.

Factori de risc sporiti sunt fumatul, poluarea, parfumurile si sprayurile. Sistemul imunitar elibereaza histamine, care pot produce iritarea mucoasei nazale, congestie si stranut. Rinita alergica poate sa se transforme in sinuzita. Printre factorii care pot declansa sau agrava rinita alergica mai sunt si parfumurile, umiditatea sporita si vantul, prezenta unei eczeme, fumul de tigara si alti poluanti.

Metode de curatare a sinusurilor

Hidratarea

Este important ca organismul sa fie bine hidratat, trebuie consumate zilnic suficiente fluide. De asemenea, e util sa folosim un vaporizator sau umidificator pentru aerul din incapere. Astfel mucusul va fi diluat si eliminat mai usor.

Citește continuarea pe sfatulmedicului.ro

Mai multe articole despre:
nas infundat metode curatare sfaturi remedii