MENIU

Narcis Neaga, demis de la CNADNR! Ce se va întâmpla în continuare

Narcis Neaga, care a ocupat pânâ marți, 8 decembrie, funcția de director general al Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din României (CNADNR), a fost demis din funcție de Ministrul Transporturilor, Dan Costescu. Rareș Bogdan și invitații săi au dezbătut intens, în emisiunea "Jocuri de Putere" de la Realitea TV, acest subiect și au făcut dezvăluiri-bomb.

Rareș Bogdan a dezvăluit, în emisiunea "Jocuri de Putere", că, de fapt, Narcis Neaga nu va pleca din CNADNR, fiind mutat la Direcția de Concesiuni din cadrul companiei naționale.

Jurnaliștii prezenți la dezbatere au răspuns la întrebarea "Ce se va întâmpla în continuare?" în acest caz.

Ion M. Ioniță susține că porțiunea de autostrada de pe Sibiu - Orăștie, sub care s-a găsit apă, va fi demolată, însă nu crede că reconstrucția ei se va întâmpla într-un timp scurt.

"Va continua în mod sigur demolarea porțiunii de autostradă. După ce o s-o demoleze poate se vor gândi să o reconstruiască. Nu știu dacă vom apuca în cincinalul acesta să circulăm pe acea porțiune. Însă, ceea ce nu întreabă nimeni este cum s-a ajuns să se realizeze în acest hal această autostradă? Până la urmă, cineva a aprobat, a controlat.", a conchis jurnalistul.

"Măcar acum, că a ajuns dosarul la DNA, mă bucură că cineva va ajunge să plătească în final pentru ce s-a întâmplat acolo", a spus jurnalistul Oana Stănculescu, care este de părere că "Narcis Neaga trebuia dat afară din sistem pentru “performanțele” pe care le-a avut, nu mutat la concesiuni". "Aș spune că a fost avansat", a continuat Oana Stănculescu.

Bogdan Comaroni, jurnalist, susține că, potrivit surselor sale, se pregătește un nou dosar de amploare la DNA în ceea ce privește construcțiile de autostrăzi.

"Faptul că dosarul a ajuns la DNA nu este o noutate. Noutatea aici ar fi, pe surse, că se pregătește un megadosar pentru toate construcțiile de autostrăzi. Eu as fi interesat și de ce se întâmplă cu drumurile naționale, că sunt foarte multe drumuri naționale care nu corespund kilometrajului", a dezvăluit acesta.

Comaroni spune că în tot acest scandal există și o rețea de interese, în care este implicat președintele PSD, Liviu Dragnea.

"Ei fac pase între ei cu schimb de locuri. L-au luat pe Neaga și i-au spus “tu ai dat destui bani la asfaltangii, treci la concesiuni”. Îl iau pe ăsta de la Metrorex și îl aduc în locul lui Neaga. Costescu, tehnocratul, e băgat aici tot de Dragnea. Tehnocratul a fost dat afară în 2.000 de la CFR pentru că a cumpărat calculatoare neperformante, vechi de 10 ani, de la o firmă a primarului din Roșiorii de Vede, care era omul lui Dragnea. Când au venit tehnocrații, primarul l-a rugat pe Dragnea să-l pună pe Costescu în Ministerul Transporturilor", a informat Bogdan Comaroni.

Marcel Bărbătei îi acuză pe cei care s-au ocupat de construcția și de gestionarea tronsonului de autostradă Sibiu - Orăștie că nu și-au făcut treaba cu profesionalism.

"În cazul acestui tronson de autostradă nu există studiu geologic. Nu este vorba de 20 de kilometri, este vorba de tot tronsonul care trece aiurea. Au luat o hartă geologică și au mărit-o.  Nu așa se face, trebuiau să facă alte studii. Nimeni nu a cerut părerea Institutului Geologic, nimeni nu a cerut un studiu. De ce? Ca să mai tragă niște bani", este de părere jurnalistul de investigații.

"Aici trebuie să vedem jumătatea plină a paharului. Și anume, locuința de protocol a lui Narcis Neaga se află în apropierea DNA-ului. Astăzi, de la 9.00 la 11.30 au ridicat probe din biroul lui Neaga", a intervenit ironic Stelian Negrea.

Oreste Teodorescu susține că problema infrastructurii României există de mai mulți ani, din cauza intereselor financiare ale unor oameni de afaceri și ale unor membri din guvernele anterioare.

"Autoritățile chineze și-au oferit serviciile în cel puțin trei guvernări, propunându-ne să construiască 4.000 de kilometri de autostradă. La vremea respectivă au spus nu, pentru că întoarcerea banilor nu s-ar mai fi putut face către partide. Noi avem vreo patru, cinci, regi ai asfaltului în România care o duc foarte bine, dar nu avem nici măcar 100 de kilometri legați de autostradă pe care să putem merge cum se merge în alte țări", a explicat jurnalistul.

De asemnea, acesta este de părere că Narcis Neaga nu este singurul vinovat pentru problemele din CNADNR, dar că este principalul: "De ce a ajuns dosraul așa târziu la DNA? Pentru că au vrut să se ferească de efectul de domino. Dacă Narcis Neaga ar începe cu adevărat să-și amintească unde se duceau banii pe care noi îi plătim... Neaga era obligat, în acest caz, să ia penalități de întârziere. Neaga și-a permis să facă un cadou constructorului în valoare de 4,2 milioane de lei, din banii publici. Contractul spune “ai întârziat, plătești penalități”. Dar Neaga a zis “lasă, domne, tu nu mai plătești penalități”. Dacă eu întârzi cu plate în orice raport cu statul român plătesc dobânzi. Și totuși, pe marile achiziții publice unele companii sunt scutite de plata penalităților de întârziere"

"1,3 miliarde de euro a gestionat Narcis Neaga anual. Vă dați seama câtă încredere a avut statul român într-un personaj care nu a fost în stare să construiască o autostradă de 22 de kilometri", a continuat Oreste Teodorescu.