MENIU

MUTARE neașteptată a lui Mugur Isărescu! Viorica Dăncilă - CONSULTANT de strategie la vârful Băncii Naționale

MUTARE neașteptată a lui Mugur Isărescu! Viorica Dăncilă - CONSULTANT de strategie la vârful Băncii Naționale Foto: INQUAM/Octav Ganea
MUTARE neașteptată a lui Mugur Isărescu! Viorica Dăncilă - CONSULTANT de strategie la vârful Băncii Naționale Foto: INQUAM/Octav Ganea

Viorica Dăncilă este consultant pe strategie la Banca Centrală! Și fostul ministru al Apărării Ioan Mircea Pașcu va face echipă cu Viorica Dăncilă la BNR. 

Funcția pe care ar urma să o ocupe la BNR fostul premier social-democrat Viorica Dăncilă este de consultant pe Strategia de Sustenabilitate și Energie Verde, de la 1 iunie 2021. Nu va fi singura reprezentantă a PSD la BNR, Ioan Mircea Pașcu, fost vicepreședinte al Parlamentului European, urmând să fie și el angajat.

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Mugur Isărescu, a declarat, marți, că Viorica Dăncilă Dăncilă este unul dintre consultanții din Departamentul Energie Verde, unul din cele 5 departamente care formează Comitetul de trecere la Euro, potrivit HotNews.ro. De asemenea, la Departamentul de Geopolitică va fi adus și fostul ministru al Apărării Ioan Mircea Pașcu, potrivit aceleiași publicații.
Adrian Vasilescu a explicat că „BNR face eforturi de 12 ani, când a fost înfințat Comitetul de trecere la Euro. Va fi nevoie de contacte directe și permanente cu Parlamentul European, cu Comisia Europeană și cu cabinete din zona euro. Pentru aceste întâlniri, BNR a organizat 5 departamente care se vor ocupa pregătirea pentru intrarea în zona Euro. Aceste departamente vor fi Departamentul Euro (coordonator), Departamentul Economiei Reale, Departamentul Bănci Centrale, Departamentul Monede Digitale și Departamentul Economie Verde. Pentru toate aceste departamente se fac angajări. Doamnei Dăncilă i-a fost semnat vineri (14 mai 2021 - n.red.) contractul. Dânsa nu este consiliera Guvernatorului, ci este consultant în Departamentul Economie Verde. Pentru că finanțările pentru economia verde vor forma o categorie specială în bătălia în intrarea în zona Euro. Doamna Dăncilă a fost parlamentar, are blazon de fost premier, a avut relații speciale cu ecologiștii din Parlamentul European. Mai spun ceva: va fi angajat și Ioan Mircea Pașcu, fostul vicepreședinte al Parlamentului European, consultant pentru viitorul Departament de Geopolitică”, potrivit HotNews.ro.
Cooptarea Vioricăi Dăncilă în echipa de la Banca Națională care se ocupă de strategia pe Energie Verde, în Comitetul trecerii la Euro a coincis cu anunțul de angajare la Banca Centrală Europeană a unui economist specializat pe probleme de Mediu. Consecința: o cascadă de comentarii, glume, ironii având-o în centru pe Viorica Dăncilă, toate pe pagina de Facebook a Reprezentanței în România a Comisiei Europene.

Viorica Dăncilă, alias DăncIsărescu, ȚINTA ironiilor după numirea la BNR, în 2021, pe pagina Comisiei Europene - FOTO-VIDEO

Viorica Dăncilă și Ioan Mircea Pașcu vor fi plătiți cu salarii considerabile la BNR, de peste 10.000 de euro lunar, pentru funcțiile de consultanți, mai relatează Realitatea PLUS.

Mugur Isărescu se află în al treilea an din al șaselea mandat în fruntea Băncii Naţionale a României. Guvernatorul a fost votat de Parlament în aceeași funție în care este de peste 30 de ani, în octombrie 2019.

Viorica Dăncilă s-a remarcat printr-un mandat discutabil în fruntea Guvernului, marcat de mai multe gafe. Ea a condus Guvernul României timp de doi ani, între ianuarie 2018 și noiembrie 2019, fiind al treilea premier propus de fostul președinte Liviu Dragnea în decursul celor trei ani de guvernare PSD. La mai mult de jumătate de an de când a fost aleasă în fruntea PSD, a fost nevoită să renunțe la funcție după ce a pierdut alegerile prezidențiale din 2019.

Viorica Dăncilă este absolventă a Facultății Forajul Sondelor şi Exploatarea Zăcămintelor de Hidrocarburi de la Institutul de Petrol şi Gaze din Ploiești (1988), după cei patru ani la Liceul Energetic. A lucrat ca inginer la Petrom SA, sucursala din Videle, la Serviciul Monitorizare Producţie, Ţiţei şi Gaze, din 1988 până în 2009, potrivit CV oficial. Apoi a terminat un master în Spaţiul Public European la Facultatea de Administrație Pblică, SNSPA București (2006). În 2009 a ajuns în Parlamentul European, pe listele PSD, printre primii eurodeputați cu mandat întreg după aderarea României la Uniunea Europeană.