MENIU

Mutare disperată la vârful UE: Proiect anti-inteligență artificială, pentru a limita pericolul manipulării maselor

Parlamentul European intervine în controversa momentului și vrea să țină sub control inteligența artificială. Un proiect ce vrea să asigure protecția cetățenilor europeni în fața acestui fenomen este discutat de liderii europeni.

Decizia vine după ce numeroși experți au avertizat că inteligența artificială devine un pericol uriaș pentru omenire. S-ar putea ajunge inclusiv la manipulare și atacuri cibernetice de amploare. 

AI Act este noul proiect al Parlamentului European care are ca scop reglementarea tehnologiilor de inteligență artificială. Inițiativa este considerată extrem de necesară, având în vedere cât de ușor poate fi influențată opinia publică, asta în cazul în care Inteligența Artificială este folosită de cine nu trebuie.

Inteligența artificială devine un pericol uriaș pentru omenire, avertizează specialiștii. Democrațiile se vor prăbuși, iar oamenii vor fi controlați de dictatori în societățile corupte ce vor profita de avansul tehnologic. Este avertismentul celebrului istoric Yuval Harari care spune că în mâinile cui nu trebuie, tehnologia va înlocui omul și îl va manipula. 

Cetățenii nici nu vor mai realiza când o declarație este adevărată sau nu, iar masele vor deveni foarte ușor de controlat prin intermediul Inteligenței Artificiale, avertizează specialiștii. 

Cel mai recent exemplu este un videoclip devenit viral pe internet în care Joe Biden îi întreabă pe români de ce, la nevoie, nu schimbă 100 de dolari în loc de 100 de euro. Desigur, videoclipul este trucat, folosind inteligența artificială, dar majoritatea care l-au vizionat pot să jure că este real.

 „Dragi români, am auzit că în țara voastră, când cineva rămâne fără bani schimbă 100 de euro. Dar de ce nu schimbă 100 de dolari? În final, aș vrea să-i mulțumesc Mariei Iliescu din Suceava pentru că m-a avertizat cu privire la planurile lui Bill Gates cu privire la vaccin și microcipuri,” „spune” Joe Biden în videoclip.

Voci, imagini sau traduceri în timp real pot fi toate modificate de acasă, de pe computer. Mii de experți, printre care și Elon Musk, au semnat o scrisoare prin care cer o pauză în cercetarea pe platforme precum ChatGPT.

„Cred că trebuie să reglementăm sistemele AI, pentru că sunt de părere că reprezintă un risc mai mare la adresa societății decât mașinile, avioanele sau medicamentele,” a spus Elon Musk.

Chiar și cercetătorul care a pus bazele inteligenței artificiale s-a retras din funcție. Geoffrey Hinton a demisionat de la compania Google și și-a motivat decizia spunând că este îngrijorat de posibilitatea ca inteligența creată de el să devină un adevărat pericol pentru omenire.