MENIU

Mutare decisivă în războiul din Ucraina: Atacuri strategice timp de 2 luni - Contraofensiva ce va crea HAOS la Kremlin

Mutare decisivă în războiul din Ucraina: Atacuri strategice timp de 2 luni - Contraofensiva ce va crea HAOS la Kremlin

Ucraina se pregătește de o contraofensivă puternică pentru recucerirea teritoriilor. Anunțul vine de la 6 luni de când Putin a ordonat invadarea totală a Ucrainei. 

Serviciul de Informații pentru Apărare al Ucrainei a sugerat că începerea unei contraofensive pentru recucerirea teritoriului pierdut în fața Rusiei ar putea începe foarte curând, a declarat Andrii Yusov, purtător de cuvânt al Serviciului de Informații pentru Apărare al Ministerului Apărării al Ucrainei.

„În viitorul apropiat vor fi evenimente foarte intense pe întreg frontul. Nu este o dată anume,totuși, trebuie să luăm în considerare Ziua Independenței Ucrainei”, a adăugat Yusov, referindu-se la ziua de 24 august.

„Directia principală de informații a spus de mult timp că august și septembrie vor fi perioade extrem de importante pentru dezvoltarea ulterioară a evenimentelor pe întreg frontul”, a mai spus Yusov, potrivit CNN.

Oficialii ucraineni au anunțat o contraofensivă ucraineană pentru reluarea teritoriului ocupat – în special în sud – de săptămâni, dar până acum și-au limitat acțiunile la lovirea liniilor de aprovizionare, a bazelor aeriene și a depozitelor de muniție rusești, cu câștiguri foarte mici pe front. Anunțul este confirmat și de declarațiile foarte clare ale consilierului președintelui Volodimir Zelenski - Mihailo Podoliak.

Podoliak a anunțat că mai multe atacuri ar putea avea loc în „următoarele două sau trei luni”, similare cu loviturile date până acum în peninsula Crimeea, asupra unui unui nod feroviar și a unei baze aeriene din Crimeea. Deși Ucraina nu și-a asumat responsabilitatea pentru aceste atacuri.

„Strategia noastră este să distrugem logistica, liniile de aprovizionare și depozitele de muniții și alte obiective ale infrastructurii militare ale invadatorilor. Să creăm un haos în cadrul forțelor ruse”, a spus Podoliak, într-un interviu acordat The Guardian.

Podoliak precizează că Ucraina nu va folosi strategia Kremlinului, și anume de a folosi bombardamentele „ucigașe”, adică puterea brută a artileriei, pentru a câștiga teritoriu în regiunea Donbas, la est, unde trupele ruse au distrus aproape complet orașe ca Mariupol și Sevierodonețk.

„Rusia a cam învățat pe toată lumea că o contraofensivă folosește un număr uriaș de militari precum un pumn uriaș care merge într-o singură direcție”, a spus Podoliak.

Dar „o contraofensivă ucraineană arată foarte diferit. Nu folosim tactica anilor '60 și '70, a secolului trecut”, a avertizat Podoliak.

Consilierul președintelui Zelenski a cerut 50, 60, 80 mai multe MLRS (sisteme de lansare multiplă de rachete) pe lângă arsenal existent deja de aproximativ 20, dintre care 16 sunt Himars montate pe camioane furnizate de SUA.

Podoliak a comentat ironic că rușii „înțeleg diferit fizica” dacă credeau că exploziile sunt rezultatul țigărilor aruncate ce au provocat exploziile depozitelor de muniție, așa cum ar fi explicat partea rusă.

„Cu siguranță sunt de acord cu ministerul rus al apărării, care prezice mai multe incidente de acest fel în următoarele două, trei luni. Cred că s-ar putea să vedem mai multe din acestea care se întâmplă”, a avertizat din nou Podoliak, în legătura cu contraofensiva pregătită de Kiev.