MENIU

Murături în oțet, rețeta lui Radu Anton Roman. Trucul folosit de marele bucătar pentru a păstra legumele tari

Radu Anton Roman a dezvăluit care este secretul celor mai bune murături.

În volumul „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”, Radu Anton Roman a dezvăluit care este secretul celor mai bune murături. Renumitul bucătar îți spune ce trebuie să știi atunci când pui murături la borcan.

Toate murăturile au nevoie de țelină cu frunze, usturoi, morcovi, arpagic și mere tari de toamnă, conform volumului menționat anterior.

Mai este nevoie de tulpini de mărar uscat (1 – 2 legături la un borcan de 10 – 15 l), 3 – 4 legături de cimbru uscat la borcan, 3 – 5 rădăcini la borcan și 3 – 4 crenguțe de vișin verde la borcan.

Ai nevoie de câteva ingrediente de bază și pentru zeama care fierbe. Astfel, trebuie să pui 1 – 2 linguri de sare la 1 l de lichid, 3 – 5 l de oțet la 10 – 15 l de lichid. La un borcan de 10 l ai nevoie de 20 g de piper, 10 – 15 foi de fain și 2 linguri de boabe de muștar.

este nevoie să adaugi și o pastilă de aspirină per litru de apă, dar și 10 – 20 g de conservant la litrul de apă, notează adevărul.ro.

Cum se prepară murăturile în oțet

Ingrediente pentru zeama folosită la un borcan de 10 l

3 l apă
1,5 l de oţet de 9 grade
450 g zahăr
300 g miere
30 de boabe de piper
6 foi de dafin
30 g boabe de muştar
3 ramuri de cimbru uscat
3 linguri de sare

Ingrediente pentru murături

2 kg ceapă roșie mică
5 căpăţâni de usturoi
o ţelină mijlocie
5 morcovi potriviţi
3 legături de cimbru uscat
3 rădăcini de hrean
o legătură de tulpini de mărar uscat
3 mere tari
7 kilograme de gogoşari (au 9 kilograme de castraveciori sau  prune, varză roşie, mere, conopidă)

Se curăță ceapa și țelina. Morcovii se taie felii, apoi se curăță usturoiul. Legumele se spală și se așază în borcan. La fiecare strat de castraveciori/ gogoșari se mai pun o felie de țelină, 2 – 3 rondele de morcov, 5 – 6 căței de usturoi, cepe roșii mici.

Atunci când borcanul se umple, deasupra se pun trei mere feliate, apoi ramuri de vișin verzi, crenguțe de mărar și cimbru uscat.

Zeama se lasă la fiert, apoi la răcit, după care se toarnă în borcanul bine spălat cu apă fierbinte. Este bine să lași borcanul pe lame de cuțit ca să nu se spargă din cauza lichidului fierbinte. Se acoperă cu o farfurie, se înfășoară în cârpe și se lasă așa peste noapte.

Se completează cu zeama rămasă a doua zi, se leagă cu celofan bine spălat și înmuiat în apă fierbinte. Murăturile se pot consuma după 3 – 4 săptămâni.

 

Mai multe articole despre:
muraturi otet radu anton roman reteta muraturi