MENIU

Multinationalele investesc din ce in ce mai mult in confortul angajatilor (P)

In ultimii 10 ani, Google a dat startul unui trend care s-a perpetuat de-a lungul timpului, devenind major pana 2015.

Google a devenit cunoscut atat pentru inovatiile sale online, dar si pentru reformele sale revolutionare la locul de munca. Departamentul de resurse umane realizeaza experimente controlate pentru a optimiza mediul de munca, cu scopul de a-l transforma intr-un mediu de creatie ideal, in care angajatii sa dea randamentul maxim.

Scopul companiei a fost crearea unui spatiu care sa emane bucurie, un loc in care angajatii sa se simta ca acasa si sa devina mai productive.

In timp ce in birourile Google din Londra angajatii de bucura de o gradina special amenajata pe acoperis, in alte sedii exista camere de relaxare sau de jocuri, unde angajatii pot sa se de distreze jucand ping-pong, pot sa se deplaseze pe scutere sau biciclete, sa isi ia cateii cu ei la munca, sa-si incurajeze creativitatea in camerele de lego, sau sa citeasca in biblioteci special amenajate. In sediul din California pot chiar sa joace un volei pe plaja, iar in Zurich pot sa lucreze in camerele cu hamace, special amenajate pentru ei.

Chiar daca Google pare a fi initiatorul acestui trend, exista companii care au inceput sa puna accent pe comunicarea intre angajati si confortul la locul de munca inca din anii 70. Spre exemplu, Hewlett-Packard a introdus birourile deschise (open space) pentru prima data, cu scopul de a incuraja interactiunea dintre angajati si schimbul de idei care se stie ca poate naste proiecte marete.

In anul 2000, Steve Jobs a creat un studio de animatie care sa aduca oamenii impreuna si sa ii incurajeze sa comunice. In 2007, Microsoft a deschis Building 99, un nou spatiu pentru cercetare, in Washington. Pentru a incuraja colaborarea intre angajati, spatiul a fost conceput cu pereti modulari, care se pot misca si aseza in mai multe pozitii, pentru a le permite angajatilor sa isi reconfigureze spatiul oricand, dupa bunul plac.

Cum se aliniaza companiile romanesti la acest trend?

In Romania, managerii au inceput sa investeasca si ei in confortul angajatilor, in special in companiile de IT, unde angajatii trebuie sa petreaca majoritatea timpului pe scaun, cu ochii in ecranele calculatoarelor. Pentru acestia, cele mai importante imbunatatiri au venit o data cu schimbarea scaunelor de birou cu unele ergonomice, care pot oferi un maxim de confort daca sunt alese cu atentie, in functie de nevoile fiecarui angajat. Piata ofera optiuni diverse, iar unele magazine online ca Expert-scaune.ro s-au specializat pe aceasta nisa, oferind cele mai variate optiuni in materie de scaune de birou.

Cea mai mare problema a persoanelor sedentare care lucreaza la birou si isi petrec cea mai mare parte a timpului pe scaun, in fata unui computer, este vulnerabilizarea coloanei vertebrale, care poate duce la probleme cu sciatica, probleme care, in timp, pot degenera in artroze sau hernii de disc. Acestea din urma necesita fie vizite la kinetoterapeut, sau chiar si operatii, in cazuri mai grave.

De aceea, alegerea scaunului ergonomic potrivit este vitala.

Dotarile scaunelor directoriale presupun reglaje pe verticala, prin cilindru pneumatic, piston de gaz, iar unele sunt create cu un sistem special, numit multiblock, care presupune reglarea scaunului in functie de greutate. Dotarile pe care le au aceste scaune de birou ergonomice si forma spatarului garanteaza o pozitie corecta a corpului, iar in aceste conditii, munca poate deveni placuta, iar coloana vertebrala va fi protejata.

 

Este important de stiut ca scaunele ergonomice trebuie schimbate dupa 5 ani de utilizare. In marile companii care au posibilitati financiare, acest lucru se intampla conform recomandarilor, insa in alte companii mici si mijlocii, schimbarea scaunelor se amana permanent, acestea schimbandu-se abia dupa 7-8 ani, situatie ce poate afecta negativ sanatatea angajatilor.

Cu toate acestea, in ultimii doi ani, vanzarile de scaune office catre companiile multinationale au crescut cu 50% din 2012 pana in 2013, o crestere impresionanta, conform Expert-Scaune.ro: "Companiile au inceput sa investeasca din ce in ce mai mult in confortul angajatilor. Ca si cifre, este o crestere de aproximativ 50% de la anul 2012 la anul 2013 in ceea ce priveste vanzarile de scaune office catre companiile multinationale. Pentru anul 2014 estimam o crestere cel putin la fel de mare", declara acesta pentru anul ce a trecut

Aceasta crestere demonstreaza faptul ca managerii romani incep sa puna tot mai mult accent pe confortul angajatilor la locul de munca si incep sa inteleaga importanta sanatatii acestora, evitand astfel concedii medicale care le-ar periclita productivitatea.

Desi modelul Google este dificil de implementat in companii care nu au aceleasi posibilitati financiare, managerii romani incep sa investeasca tot mai mult in oameni, intelegand importanta confortului la locul de munca, dar si a flexibilitatii si investitiei in educatie.

Apoi managerii s-au gandit si la imbunatatirea interactiunii dintre angajati, creand spatii speciale pentru acestia, cum ar fi baruri in incinta sediilor, spatii de relaxare sau biblioteci. Majoritatea au inceput sa le ofere angajatilor bonusuri pentru ideile inovative si posibilitatea de a achizitiona actiuni ale companiei in care activeaza. Exista si companii de IT care sunt deschise sa initieze afaceri cu angajatii care vin cu idei interesante, cu potential.

Alte companii investesc in educatia angajatilor, oferindu-le acestora posibilitatea de a participa la traininguri pentru hard skills sau soft skills.

Incet incet, companiile romanesti se aliniaza la trendurile internationale, intelegand importanta motivarii angajatilor si cat de importanta este pastrarea unor angajati care au crescut si s-au dezvoltat in cadrul companiei de-a lungul anilor.

Mai multe articole despre:
companii multinaţionale