MENIU

Moscova cere Washingtonului ca toți militarii americani să părăsească Siria

Rusia a cerut joi ca orice soldat american rămas în Siria să părăsească această ţară și a denunțat SUA drept forţă de ocupaţie a Siriei devastate de război.

„În ce priveşte prezenţa soldaţilor americani în Siria, poziţia noastră este binecunoscută. Numai unităţile ruseşti sunt prezente în Siria în mod legitim, la cererea conducerii Siriei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, relatează dpa, citată de Agerpres.

SUA şi-au retras brusc forţele din nordul Siriei la începutul acestei luni, cu câteva zile înainte ca aliatul ei din NATO, Turcia, să înceapă ofensiva militară împotriva miliţiilor kurde din regiunea protejată anterior de trupe americane.

Ofensiva turcă din nordul sirian a fost lansată după anunţarea la 6 octombrie a retragerii forţelor americane din zonă, retragere criticată în SUA de mai mulţi congresmeni ca echivalând cu abandonarea kurzilor, care au fost aliaţii Washingtonului în lupta împotriva Statului Islamic.

În urma armistiţiului de joia trecută, pe 17 octombrie, dintre forţele turce şi miliţiile kurde, mediat de SUA, Trump a asigurat în cursul unui miting în Texas că a decis cu bună ştiinţă să-i lase pe turci şi kurzi "să se bată puţin, ca nişte băieţandri".

Rusia, principalul aliat al regimului sirian, a ajuns marți, 22 octombrie, la un acord cu Turcia. Acordul prevede că cele două ţări vor controla în comun părţi din nordul Siriei vizate de ofensiva turcă, fiind astfel oprită această ofensivă.  Acordul se referă la controlul comun asupra unei fâşii din nord-estul Siriei, controlată anterior de miliţiile kurde siriene care au luptat alături de SUA împotriva grupării Stat Islamic.  În același timp, militanţii kurzi se văd astfel forţaţi să părăsească respectivele zone. 

Preşedintele Donald Trump, care a ordonat retragerea trupelor americane din Siria, a declarat într-un mesaj televizat, luni, 21 octombrie, că efective reduse ale trupelor americane vor rămâne totuşi în Siria, în special pentru a proteja instalaţiile petroliere.

Trump a precizat că aceşti soldaţi se află 'într-o parte total diferă a Siriei', în apropiere de Iordania şi de Israel, în timp ce alţii sunt desfăşuraţi pentru 'a proteja petrolul', adică în proximitatea Irakului.

Aflat la Kabul, luni, 21 octombrie, ministrul american al apărării Mark Esper a dat de asemenea de înţeles că SUA ar putea lăsa o forţă în Siria pentru a securiza câmpurile petrolifere de acolo.

Mai multe articole despre:
Rusia Siria kurzi Donald Trump mililții