MENIU

MORŢI POMENIŢI DOAR PE BANI. Preotul le cere enoriaşilor 30 de lei pentru serviciile religioase

<p>Pomenirea morţilor</p>

Într-o comună din Iaşi, morţii sunt pomeniţi numai contra-cost! Enoriaşii îl acuză pe părinte că a transformat biserica într-o adevărată afacere personală. Oamenii spun că cine nu achită 30 de lei, nu beneficiază de serviciile religioase. Mitropolia Moldovei şi Bucovinei afirmă că taxa impusă de preot este ilegală.

În comuna ieşeană Grozeşti, morţii sunt pomeniţi numai pe bani. Preotul le-a impus enoriaşilor să scoată câte 30 de lei din buzunare pentru fiecare serviciu religios. Dacă nu achită suma cerută sau vor să dea mai puţin, nici nu sunt băgaţi în seamă de preot. Cel care încasează banii este clopotarul bisericii, care înainte de fiecare slujbă îşi instalează o masă în mijlocul cimitirului.

Bătrânii din sat se plâng de practicile preotului. Lipsa banilor i-a făcut pe mulţi să renunţe la pomenirea morţilor.
Soţia preotului spune că taxa de 30 de lei a fost stabilită în Consiliul Parohial.

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei spune, însă, că taxa este ilegală. "Preotilor le este interzis sa impuna vreun fel de taxa pt savarsirea vreunui serviciu religios la solicitarea credinciosilor. de aseamena, consiliul parohial nu are atributii in a stabili taxe pentru serviciile religioase", a spus preotul Marian Timofte, reprezentatul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Preotul nu este la prima abatere. În urmă cu patru luni, el a mai primit un avertisment pentru că cerea bani enoriaşilor pentru acatistele depuse la Sfânta Liturghie.