MENIU

Monica Macovei îl atacă dur pe Iohannis după revocarea șefei DNA

Europarlamentarul român Monica Mcovei, fost ministru al Justiției, critică dur decizia președintelui Iohannis de a da curs unei "decizii neconstituționale" a CCR și de a o elibera din funcție pe șefa DNA, Laura Codruța Kovesi.

Mandatul de procuror șef al DNA al lui Kovesi nu trebuia să se încheie "sub influența fatală a politicienilor conduși de Dragnea&comp. care nu urmăresc decât să scape de dosare și condamnări", spune Monica Macovei.

Potrivit acesteia, președintele a dat curs unei decizii neconstituționale dat fiind că unul dintre judecătorii CCR nu mai are mandatul valid. "Nicio decizie a acestei Curți nu este constituțională și nici aplicabilă până când dl Lăzăroiu, care a depășit cei 9 ani de mandat prevăzuți de Constituție în art. 142, nu este înlocuit cu un alt judecător", consideră Macovei.

Anunțul Președinției de revocare a procurorului-șef DNA are o încărcătura politică care nu poate avea decât consecințe nefaste asupra independenței justiției, mai spune Monica Macovei.

"Anunțul Președinției arată și slăbiciunea președintelui Iohannis, care nici măcar nu a anunțat direct decizia de revocare, ci prin purtător de cuvânt", scrie fostul ministru al Justiției.

În timp ce Dragnea și Tăriceanu gândesc punct cu punct planul prin care golesc de atribuții funcția de președinte, arată Macovei, Klaus Iohannis nici măcar nu a încercat să-și apere atribuțiile.

Redăm mai jos mesajul integral al Monicăi Macovei:

"Mandatul de procuror șef al DNA al doamnei Kovesi nu trebuia să se încheie sub influența fatală a politicienilor conduși de Dragnea&comp. care nu urmăresc decât să scape de dosare și condamnări.

O decizie neconstituțională a CCR împlinește pofta infractorilor din PSD&ALDE, iar președintele Johannis le-a mai dat astăzi o șansă politicienilor cu probleme penale.

Într-un stat de drept se respectă Constituția! Constituția nu cere să respecți deciziile unei instituții care funcționează neconstituțional, chiar dacă aceasta este însăși CCR. Nu denumirea "Curtea Constituțională a României" o face constituțională, ci deciziile sale, dacă sunt în acord cu Constituția. Întrebarea e simplă: respectăm Constituția sau deciziile unei Curți care din 20 martie 2018 funcționează și ia decizii în mod neconstituțional, adică cu 8 judecători în loc de 9, chiar dacă dl Lăzăroiu stă acolo și votează deși a depășit mandatul de 9 ani prevăzut de Constituție?

Practic, CCR l-a obligat pe președinte să o revoce pe Laura Codruța Kovesi într-un complet invalid, de numai 8 judecători cu mandat constituțional. Nicio decizie a acestei Curți nu este constituțională și nici aplicabilă până când dl Lăzăroiu, care a depășit cei 9 ani de mandat prevăzuți de Constituție în art. 142, nu este înlocuit cu un alt judecător.

Astăzi președintele a dat curs unei decizii neconstituționale. De ce? Poate ne spune, direct, nu prin purtătorul de cuvânt, și printr-o conferință de presă cu întrebări și răspunsuri, nu prin declarații de presă.

Anunțul Președinției de revocare a procurorului-șef DNA are o încărcătura politică care nu poate avea decât consecințe nefaste asupra independenței justiției. Anunțul Președinției arată și slăbiciunea președintelui Iohannis, care nici măcar nu a anunțat direct decizia de revocare, ci prin purtător de cuvânt.

În timp ce Dragnea și Tăriceanu gândesc punct cu punct planul prin care golesc de atribuții funcția de președinte, domnul Iohannis nici măcar nu a încercat să-și apere atribuțiile.

Este vital pentru România ca lupta anticorupție să continue. Judecătorii și procurorii din toată țara să continue anchetele imparțiale și să trimită în judecată politicienii corupți".

Mai multe articole despre:
Monica Macovei