MENIU

Moneda EURO atinge un nou maxim al anului 2017 în raport cu leul

<p>Curs valutar</p>

Moneda EURO a explodat după violențele de la protestele de ieri seară. Cursul oficial anunțat de BNR pentru joi a fost de 4,5337 lei/euro, un nou maxim al acestui an.

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat, joi 2 februarie, un curs de referinţă de 4,5337 lei/euro, mult peste cotația de ieri de 4,5240 lei/euro.

Dolarul a crescut ușor până la valoarea de 4,1942 lei/dolar, la cursul oficial al BNR. În prima parte a dimineții, euro a crescut la 4,55 lei pe piaţa interbancară, dar după ora 11 moneda europeană a început să se deprecieze.

Și dolarul a crescut semnificativ pe piața interbancară, urcând de la 4,19 lei la 4,21 lei în cursul dimineții de joi.

Românii scot mai mulți bani din buzunar pentru achitarea datoriilor la bănci și pentru că indicele ROBOR la trei luni, de care depind dobânzile la creditele în lei, a urcat la 0,85%, nivel maxim al ultimei luni. ROBOR-ul este utilizat de toate băncile pentru stabilirea dobânzilor variabile și influențează astfel valoarea ratelor lunare la creditele în lei pe care majoritatea românilor le au la banci.

De asemenea, se scumpesc și împrumuturile statului. Dobânzile la obligaţiunile româneşti cu maturitate de zece ani au urcat la aproape 4,2% pe an. Este cel mai ridicat nivel din decembrie 2015.

Dobânzi mai mari înseamnă sume mai mari plătite din banii strânşi din taxe şi impozite, asta în condiţiile în care Guvernul a trecut în buget mai puţini bani pentru plata dobânzilor.

Moneda EURO a crescut puternic și miercuri 1 februarie cursul oficial anunțat de BNR urcând la valoarea de 4,5240 lei/euro, față de cotația de 4,5038 de ieri. Creșterea este de 0,45% într-o singură zi.

Leul s-a depreciat și în raport cu francul elvețian, care a urcat de la 4,22 lei la valoarea de 4,2350 lei.

Doar dolarul american a avut o evoluție mai proastă decât leul: BNR a cotat un dolar la valoarea de 4,1935 lei, în scădere de la 4,20 lei de ieri.

Guvernul Grindeanu a aruncat în aer stabilitatea cursului valutar, prin adoptarea pe ascuns a Ordonaței privind codurile penale și a proiectului de lege privind grațierea, decizie care a scos în stradă marți noaptea zeci de mii de români în zeci de orașe din România.

Mai multe articole despre:
CURS curs valutar