MENIU

Momentul în care „cârtița” din scandalul Pentagon Leaks este săltat de FBI. Televiziunile americane au filmat din elicoptere

Jack Teixeira, un angajat al Gărzii Naționale Aeriene, a fost arestat sub suspiciunea principală într-o anchetă referitoare la scurgerea de documente confidențiale americane. Pentagonul a declarat că acest caz prezintă un risc extrem de grav pentru securitatea națională.

Înainte ca autoritățile să confirme oficial, presa americană anunțase deja arestarea suspectului Jack Teixeira în orașul rural Dighton, situat la sud de Boston, în statul Massachusetts.

În stilul caracteristic, televiziunile americane au difuzat imagini aeriene ale operațiunii, în care agenți ai forțelor de securitate înconjurau un bărbat cu mâinile pe cap, purtând un tricou gri și pantaloni scurți roșii. Suspectul a fost ulterior escortat la un vehicul cu aspect civil.

Într-o scurtă conferință de presă, ministrul american al justiției, Merrick Garland, a declarat că suspectul Jack Teixeira, angajat al Gărzii Naționale Aeriene, "a fost arestat fără incidente" și va fi adus în curând în fața unei instanțe din statul Massachusetts”.

Ministerul american al Justiţiei a deschis o anchetă penală după scurgerea acestor documente online, care detaliază opiniile Washingtonului despre războiul în Ucraina şi par să indice o colectare de informaţii despre aliaţii apropiaţi ai SUA.

Conform ziarului Washington Post, scurgerea acestor informații ar putea fi pusă în spatele unui tânăr care a lucrat la o bază militară și care a împărtășit informațiile către un grup privat online pe platforma socială Discord. Jack Teixeira, un bărbat în vârstă de 21 de ani, cunoscut sub pseudonimul "OG" (Original Gangster), sau "tradiționalist de școală veche", a dezvăluit secrete despre pregătirile Ucrainei pentru o contraofensivă de primăvară, spionajul SUA asupra aliaților săi, precum Ucraina, Coreea de Sud și Israel, și tensiunile dintre Washington și capitalele aliate privind înarmarea Kievului.

Potrivit unei surse citate de Washington Post, Jack Teixeira i-a cerut celorlalți membri ai grupului să nu facă publice documentele, afirmând că nu dorește să fie considerat un dezvăluitor de informații. În același timp, el a criticat abuzul de putere al statului, forțele de ordine și comunitatea de informații.

Grupul, format în 2020, este alcătuit din peste douăzeci de persoane pasionate de arme, echipament militar și religie.

Mai multe articole despre:
fbi pentagon documente secrete arest