MENIU

Moldova: Moţiunea de cenzură la adresa guvernului Filip a fost respinsă

Premierul R.Moldova

Guvernul condus de Pavel Filip a trecut fără mari emoții testul Parlamentului. Moțiunea de cenzură inițiată de opoziție a acumulat un număr insuficient de voturi. Șeful cabinetului de miniștri spune că în octombrie executivul va semna un nou acord cu FMI, care va salva R. Moldova de un colaps financiar.

În textul moțiunii de cenzură semnat de socialiști, comuniști și liberal-democrați, opoziția parlamentară acuză executivul de scăderea exporturilor în Federația Rusă şi de indexarea pensiilor cu doar 10%.

Deputaţii din opozitie reproşează executivului şi faptul că, potrivit sondajelor, 85% din populația țării consideră că Moldova se îndreaptă într-o direcție greșită.

În replică, premierul a anunțat că R. Moldova va semna un acord cu FMI, ceea ce înseamnă deblocarea asistenței financiare și din partea Comisiei Europene, şi a Băncii Mondiale.

Opoziția socialistă a criticat guvernul și pentru faptul că acesta a semnat în martie un memorandum cu BNM, prin care executivul își ia angajamentul de a achita cele 2 credite de urgență acordate de executivele Leancă şi Gaburici pentru a preveni falimentarea BEM, Băncii Sociale şi Unibank.

Moțiunea de cenzură a fost susținută doar de 30 de deputați. Coaliția majoritară și-a sprijinit guvernul, potrivit stiri.tvr.ro. De la vot s-au abținut deputații grupului Leancă.

Tot luni au fost respinse și moțiunile simple depuse de socialiști împotriva vicepremierului pe probleme sociale și a ministrului construcțiilor și dezvoltării regionale.

Moţiunile au fost susținute doar de socialiști, liberal-democrați și de câțiva comuniști.

Mai multe articole despre:
null