MENIU

Moderna a făcut ANUNȚUL: Ce se întâmplă cu doza booster a vaccinului său anti-Covid

Vaccin Moderna / Foto: Profimedia

Moderna a anunțat, astăzi, că a treia doză „booster” a vaccinului său anti-Covid duce la o creștere semnificativă a nivelului de anticorpi care pot ține piept variantei Omicron a COVID-19. Anunțul vine în contextul în care noua variantă a virusului SARS-CoV-2 continuă să se răspândească cu repreziciune în întreaga lume, punând sub semnul întrebării protecția imunitară oferită de trecerea prin boală și de primele două doze ale vaccinurilor anti-Covid. 

Moderna,  care a dezvoltat un vaccin anti-Covid bazat pe noua tehnologie ARN mesager, la fel ca și Pfizer/BionTech, susține că vaccinul său crește nivelul de anticorpi de aproximativ 37 de ori dacă este administrat în doza redusă de 50 de micrograme, relatează HotNews.ro.

Doza booster a vaccinului Moderna este administrată în doza redusă de 50 de micrograme și în România, măsura fiind luată la recomandarea Agenției Europene pentru Medicamente (EMA).

O doză întreagă de 100 de micrograme este și mai puternică, ducând la creșterea nivelului de anticorpi de 83 de ori comparativ cu nivelurile înainte de administrarea dozei booster.

Compania americană Johnson&Johnson a anunțat, la rândul său, că vaccinul anti-Covid administrat într-o singură doză nu produce o „neutralizare detectabilă” a variantei Omicron.

Cu toate acestea, primul studiu major realizat asupra variantei Omicron arată că primele două doze ale vaccinului anti-Covid dezvoltat de Pfizer oferă previne spitalizarea în 70% din cazuri în cazul contractării ei, chiar dacă protecția față de infectare a scăzut la 33%, față de peste 90% față de tulpina originală a SARS-CoV-2.

Însă vaccinarea cu doza booster a vaccinului Pfizer restaurează semnificativ efectele schemei inițiale, oferind o protecție de 70-75% împotriva formelor simptomatice de Covid-19.

Mai multe articole despre:
moderna doza booster imunitate doza booster omicron