MENIU

Mobilizare la Roșia Montană. Pompierii scot apa din lacul de acumulare: nivelul a scăzut cu 80 de cm. 5 mesaje RO-Alert de evacuare - VIDEO

Cota apei din lacul de acumulare Tăul Mare a scăzut cu 80 de centimetri, după ce pompierii au intervenit cu mai multe motopompe. Localnicii au primit 5 mesaje RO-Alert de evacuare. 

Este în continuare alertă la Roșia Montană, după ce digul lacului s-a fisurat. Localnicii au primit 5 mesaje RO-Alert de evacuare. Există pericolul ca barajul Tăul Mare să cedeze din cauza unei avarii, iar soluția găsită de autorități este să golească lacul cu motopompe. Până acum, cota apei a scăzut cu aproape un metru. Pentru ca o tragedie să nu se producă, apa trebuie scăzută cu cel puțin 5 metri, după care să înceapă lucrările de reabilitare. 

Se continuă refularea apei din lacul de acumulare piscicolă cu 3 motopompe de mare capacitate, 1 motopompă fiind pregatită să intervină în rezerva operativă, iar 2 motopompe vor interveni la nevoie pentru evacuarea apei din zona îngustă a albiei pe raza localității Roșia Montană (zona locuită), a informat, luni dimineață, ISU Alba.

Cota apei în lacul de acumulare a scăzut cu 80 de cm, conform măsurătorilor efectuate, în această dimineață, de reprezentanții SGA.

În gospodăriile din zona care ar putea fi în pericol de a fi inundată locuiesc un total de 268 persoane, din care 158 s-au autoevacuat, 105 au refuzat evacuarea și 5 persoane au fost evacuate în spații puse la dispoziție de autorităţile publice (internatul școlar de la liceul din Abrud).

Forțe și mijloace angrenate la acest moment:

*ISU Alba*: 23 militari, 2 camioane cu 2 motopompe, 2 microbuze, 1 autoturisme, 1 autospeciale de interventie;
*ISU BH* - 2 militari, 1 camion, 1 motopompă;
*ISU MS* - 3 militari, 1 camion, 1 motopompă;
*ISU HD* - 3 militari, 1 camion, 1 motopompă;
*ISU CJ* - 3 militari, 1 camion, 1 motopompă;
*IJJ Alba* -  4 jandarmi cu 2 auto;
*IPJ Alba* - 4 politisti cu 2 auto;
SGA - 2 persoane cu 2 auto.

Totodată,  au fost  constituite 4 echipe mixte (ISU, IPJ, IJJ) în vederea informării populației privind importanta evacuării preventive.

Peste jumătate din locuitorii comunei din Roşia Montană care au casele amplasate în aval de lacul Tăul Mare au refuzat, până duminică seară, să-și părăsească locuințele, în ciuda avertismentelor repetate făcute de autorităţi privind riscul ca barajul să se rupă. 

Până duminică la ora 20:30, pompierii care acţionează la faţa locului reuşiseră să reducă cu 40 ce centimetri nivelul apei din lac, în condiţiile în care experţii afirmă că, pentru a atinge un nivel de siguranţă, este nevoie de scăderea nivelului apei din baraj cu 5 metri.

În gospodăriile din zona care ar putea fi în pericol de a fi inundată locuiesc 268 de persoane, dintre care 126 au plecat, 137 au refuzat evacuarea si 5 persoane au fost evacuate în spaţii puse la dispoziţie de autorităţile publice, în internatul şcolar de la liceul din Abrud, au anunţat, duminică seară, oficialii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Alba.

La faţa locului sunt mobilizați zeci de pompieri militari de la inspectoratele pentru situaţii de urgenţă ale judeţelor Alba, Bihor, Mureş, Hunedoara, Cluj, precum şi poliţişti, jandarmi şi angajaşi ai sistemelor de gospodărire a apei.

Reamintim că autorităţile au constatat, sâmbătă după amiază, apariţia unei pâlnii de eroziune, cu diametrul de 60 de centimetri şi adâncime de 1,5 - 2 metri, în coronamentul barajului lacului piscicol Tăul Mare, baraj care datează din anul 1908 şi este deţinut de Primăria Roşia Montană. 

Autorizaţia de funcţionare pentru acest obiectiv, care este folosit pentru piscicultură, este valabilă până la sfârşitul anului 2024, a transmis Ministerul Mediului.

Mai multe articole despre:
rosia montana taul mare