MENIU

Mitul celor 2 litri de apă pe zi a fost spulberat! Cât trebuie să bei

Cu toții am aflat că trebuie să consumăm cel puțin 8 pahare sau 2 litri de apă pe zi. Cinci medici și experți în știința sportului susțin că acest mit nu se susține, ba, mai mult, poate genera probleme de sănătate.

Consumul excesiv de lichid poate deveni periculos pentru sănătate, în special în cazul cardiacilor.

Karen Dwyer, Director Adjunct al Școlii Medicale din cadrul Universității Deakin din Geelong, Marea Britanie crede că trebuie să bem apă doar dacă ne este sete.

Dwyer susține că ne putem orienta după culoarea urinei, care trebuie să fie galben deschis, pentru a afla dacă mai trebuie să consumăm sau nu apă. Dacă suntem deshidratați urina are o culoare mai închisă, iar dacă am băut prea multă apă este aproape incoloră.Rinichii noștri au capacitatea de a stoca apa, iar dacă ne uscăm, ei vor concentra urina și vor transmite creierului senzația de sete.

Vincent Ho, cercetător academic în domeniul gastroenterologiei la Universitatea de Vest din Sydney crede, de asemenea, că nu e necesar să bem 8 pahare de apă pe zi. Se pare că originile acestei recomandări pe care o întâlnim peste tot datează din anul 1945, fiind publicată într-o revistă a Academiei Naționale de Științe Alimentare și de Nutriție: "Cantitatea corespunzătoare de apă pentru un adult este de 2,5 litri pe zi în majoritatea cazurilor".

Însă, recomandarea menționa și faptul că mare parte din cantitatea necesară este obținută din alimentele preparate, acest aspect fiind omis.

Mai mult cantitatea de apă necesară depinde și de clima în care trăim, fiind evident că în regiunile cu climă caldă se vor consuma mai multe lichide.

Mai multe articole despre:
sănătate apă