MENIU

Misterul corpului uman: de ce nu poți recunoaște cu precizie vocea unei persoane

Cu toate că fiecare dintre noi are o voace unică, creierul uman nu poate face diferența dintre mai multe persoane bazându-se doar pe acest aspect. De ce nu putem recunoaște cu ușurință vocile altora?

Deși avem capacitatea de a recunoaște vocile celor din familie și a celor mai apropiați prieteni, nu vom putea distinge vocea unui străin oarecare de cea a primei educatoare sau de cea a persoanei cu care ai purtat o conversație azi dimineață în autobuz. Și se pare că nici cele mai avansate tehnologii nu pot face acest lucru cu o acuratețe de 100%. Care este motivul?

„Tehnologiile progresează intr-un ritm alert, iar algoritmii devin din ce în ce mai capabili să recunoască, să identifice și să diferențieze între indivizi, bazat pe înregistrări ale vocii. Însă, cești algoritmi sunt departe de a fi fără cusur și sunt multe cazuri care ne arată că până și computerele au dificultăți în a analiza și diferenția între voci diferite", potrivit cercetătorilor.

Oamenii nu stau prea bine la capitolul de recunoaștere a vocilor

În primul rând, recunoașterea vocii unei persoane presupune să știi și ce fel de râs și de urlat are, pentru a putea ulterior să o diferențiezi pe baza acestui aspect de celelalte persoane.

Însă, potrivit unui studiu, deși am putea compara două tipuri diferite de a râde pentru a distinge între persoane, vom eșua în cazul în care vom încerca să diferențiem un stil de a râde și unul de a vorbi. Asta chiar și în cazul persoanelor apropiate.

Este interesat de văzut cum unicitatea vocii fiecărei persoane nu ne ajută foarte mult și momentan nici nu ne dăm seama cât de utilă ar fi o asemenea abilitate.

Cu toate acestea, studiul de față omite un aspect foarte important. Multe persoane au un sunet distinctiv ce iese în evidență imediat, cum ar fi un râs mai colorat, un accent, o voce mai articulată, etc, care ne ajută să le diferențiem mult mai ușor de celelalte.

Sursa

Mai multe articole despre:
creier voce râs