MENIU

Misiune în premieră: Indienii au trimis o rachetă spre soare

Racheta Aditya-L1 trimisă de India spre soare. Foto: Profimedia

După ce au trimis o sondă pe Lună, indienii vor să scrie din nou istorie și să trimită o rachetă către Soare. Sonda a fost lansată și va sta luni de zile în spațiu. 

Aditya, racheta supranumită după cuvântul hindus atribuit Soarelui, va cerceta activitatea solară, energia magnetică din atmosfera Soarelui și descărcările enorme de plasmă. Misiunea nu e, însă, ușoară, mai ales că sonda trebuie să parcurgă mai întâi 1,5 milioane de kilometri pentru a ajunge la destinație. 

Racheta a lăsat o dâră de fum și foc în timp ce oamenii de știință au aplaudat, a arătat o transmisie în direct pe site-ul web al Organizației Indiane de Cercetare Spațială (ISRO).

Extraterestrii nu au venit pe Pământ pentru că nu au observat viață inteligentă aici, susține un astrofizician

Agenția Spațială Indiană a transmis că sonda Aditya-L1 este acum pe orbită. Numele sondei este derivat din cuvântul hindus pentru Soare, iar aceasta a fost lansată cu succes de la centrul spațial situat în Sriharikota la ora locală 11:50, totul desfășurându-se în mod normal, conform declarațiilor unui oficial al Organizației Indiene de Cercetare Spațială (ISRO) de la centrul de control al misiunii, în timp ce aparatul se îndrepta spre partea superioară a atmosferei terestre.

Astrofizicianul Somak Raychaudhury a declarat că aceasta este o misiune ambițioasă pentru India și că sonda Aditya-L1 va studia ejecțiile de masă coronală, un fenomen periodic care implică descărcări enorme de plasmă și energie magnetică din atmosfera Soarelui. Acestea sunt îndeajuns de puternice încât pot ajunge pe Pământ și perturba funcționarea sateliților. Astfel, Aditya-L1 va ajuta la prezicerea acestor fenomene și va alerta toată lumea astfel încât sateliții să își poată întrerupe alimentarea, a adăugat astrofizicianul.

Aditya va parcurge 1,5 milioane de kilometri pentru a ajunge la destinaţie, ceea ce reprezintă totuşi doar un procent din imensa distanţă dintre Pământ şi Soare.

Teorie halucinantă a unui cercetător: Universul nostru a fost creat în laborator de către extratereștri