MENIU

Miron Mitrea: Pandemia nu s-a terminat odată cu apariția vaccinurilor. Autoritățile greșesc că nu le spun oamenilor adevărul

Miron Mitrea

Miron Mitrea consideră că autoritățile greșesc în ceea ce privește gestionarea pandemiei pentru că ”nu le spun oamenilor adevărul”. Astfel, se creează impresia că apariția vaccinului înseamnă și finalul pandemiei, ceea ce poate genera și proteste. Consultantul politic a subliniat, în emisiunea ”Culisele puterii” de la Realitatea Plus, că, pentru a depăși perioada cea mai dificilă, trebuie să se imunizeze aproximativ 15 milioane de români, lucru care va mai dura. 

Despre protestul de duminică al anti-vacciniștilor, Mitrea a precizat că legea pe care manifestanții o reclamă nu există. 

”Oamenii protestează împotriva unei chestii care nu există - vaccinarea obligatorie. Asta e o chestie pe care am văzut-o des în politică. 

Se creează impresia că această chestiune există. În timpul Covid-ului, tu ieși și spui ”nu vaccinării!”, astfel încât să transmiți politic că se încalcă un drept. Șmecherii d-asta am tot văzut în 30 de ani de când fac politică. 

Nu numai în România se întâmplă asta. În mai multe capitale oamenii ies în stradă împotriva restricțiilor, sunt frustrați. Măsurile care s-au luat împotriva pandemiei - unele exagerate, cum ar fi obligativitatea de a purta mască în parc - măsurile fiind duse la limită, oamenii au început să fie frustrați”, a declarat Mitrea.

Consultantul politic consideră că modul în care autoritățile comunică - ”incapacitatea Guvernului, Președinției și Parlamentului să explice care este orizontul de așteptare” și lipsa adevărului nasc frustări în rândul populației. 

”Când ne-am lăudat că România este printre primele două-trei țări din Europa ca procent de vaccinare, ne-am referit la o comparație cu alte țări. Nu înseamnă că numărul de vaccinați este atât de mare încât să oprească pandemia, nici nu se vede.

Avem aproximativ 650.000 de oameni care au făcut și rapelul, care sunt imunizați. Am făcut 1,8 milioane de doze de vaccin în toată țara. Noi, ca să ajungem la 70%, va trebui să avem cam 30 de milioane de doze injectate la populație. Populația română vrea să fie vaccinată, indiferent de cei care ies în stradă. 

Nu este nimeni care să iasă și să spună cinstit care este orizontul. L-am văzut pe premierul Cîțu spunând că, luna care vine, intră în țară 2,7 milioane de doze de vaccin. La 3 milioane de doze făcute pe lună înseamnă încă 10 luni ca să vaccinăm cele 15 milioane, ca să fie asigurată o imunizare generală suficientă pentru a opri această epidemie. Deci dacă vin 2,7 milioane de doze lunar înseamnă că în următoarele 10 luni vom reuși să vaccinăm cele 15 milioane de persoane.

Dacă ne uităm ce s-a produs până acum, adică 900.000 de doze pe lună, înseamnă că mai avem nevoie de 27-28 de luni, ceea ce înseamnă doi ani și. Dacă spunem populației ”Fraților, gata, a ieșit vaccinul, s-a terminat cu Covid-ul, am rezolvat-o!”, lumea se relaxează. Începe să crească numărul celor infectați, cum e normal la cât de puțini oameni sunt vaccinați, iar noi ne relaxăm cu totul. 

Ar trebui să se construiască o echipă care asta să facă - să spună adevărul, care să spună ”Oameni buni, nu s-a terminat nimic!”. În septembrie, dacă mergem cu un milion de oameni vaccinați, putem spera că nu vom mai avea un al patrulea val, dar asta nu înseamnă că am scăpat de Covid. 

Covid-ul va fi aproape inexistent - pentru că vom trăi cu el toată viața, evident - în momentul în care vor fi vaccinați 15 milioane de români, dar suntem departe acum. Deci trebuie spus oamenilor că nu s-a întâmplat nimic grozav, decât că s-a găsit vaccinul. Se vorbește și despre medicamente anti-Covid, dar încă nu au ieșit pe piață. Au ieșit în SUA, dar este 28.000 de dolari o doză, nu putem vorbi de un tratament pentru masa largă de oameni”, a mai explicat Mitrea.