MENIU

Mircea Geoană (NATO): Deturnarea avionului de către regimul Lukașenko, piraterie la nivel de stat

Mircea Geoană

Aterizarea forţată a avionului civil în Belarus, eveniment care a avut loc săptămâna trecută, poate fi introdusă în categoria ”pirateriei la nivel de stat”, a avertizat, luni, adjunctul Secretarului General al NATO, Mircea Geoană. Acesta a cerut, în numele Alianței, eliberarea ”imediată” a jurnalistului Roman Protasevici şi a Sofiei Sapega.

”Consiliul Nord-Atlantic a condamnat în termeni foarte puternici şi neechivoci aterizarea forţată a avionului Ryanair în Belarus săptămâna trecută. Această aterizare forţată a unui avion civil, cu pasageri civili, de către Belarus, a pus în pericol vieţile pasagerilor şi a echipajului. Acest act este inacceptabil şi violează în modul cel mai serios toate normele care guvernează aviaţia civilă. Acest gest poate fi introdus în categoria pirateriei la nivel de stat. Este un incident care ne arată modul în care regimul de la Minsk se opune principiilor şi drepturilor democratice fundamentale”, a spus  Geoană luni, la sediul Comandamentului Multinaţional de Divizie Sud-Est.

Informația-bombă împotriva regimului Lukașenko: Amenințarea cu bombă evocată de Belarus, trimisă după deturnarea avionului la Minsk

NATO susține o anchetă internaţională în acest caz.

”Suntem, de asemenea, în măsură (...) să salutăm deciziile pe care Uniunea Europeană le-a adoptat cu privire la acest lucru. Uniunea Europeană are la dispoziţie instrumente diversificate, inclusiv de tipul sancţiunilor economice. NATO nu are acest tip de instrumente. Şi de aceea suntem în favoarea unei anchete internaţionale, care să aducă întreagă lumină şi transparenţă în jurul acestui incident”, a adăugat adjunctul Secretarului General al Alianței.

Lukașenko, primit de Putin și plimbat cu iahtul după reacțiile internaționale la deturnarea de la Minsk și arestarea lui Protasevici

Geoană a făcut apel la eliberarea imediată a jurnalistului Roman Protasevici şi a iubitei lui, Sofiei Sapega, dar şi a multor ”prizonieri politici din Belarus”.

”De asemenea, facem un apel către autorităţile din Belarus să demonstreze respect deplin pentru drepturile şi libertăţile fundamentale, inclusiv dreptul la liberă exprimare, inclusiv la dreptul fundamental de a putea protesta paşnic pentru cauzele pe care cetăţenii din Belarus le îmbrăţişează. Este pentru poporul din Belarus să-şi aleagă calea şi drumul de urmat în viitor, iar toţi aliaţii NATO susţin şi susţinem un Belarus suveran şi independent. de aceea, din punct de vedere al limbajului folosit de NATO în comunicatul oficial al Consiliului Nord-Atlantic, această condamnare este neechivocă, fermă”, a mai spus adjunctul Secretarului General al NATO, potrivit Agerpres. 

Citește și: ”Mircea Geoană: NATO se confruntă cu cel mai provocator mediu de securitate dintr-o generație”