MENIU

Mircea Geoană, ''încrezător'' că Suedia şi Finlanda vor adera la Alianţa Nord-Atlantică

Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, s-a declarat, vineri , "încrezător" că Suedia şi Finlanda vor adera la Alianţa Nord-Atlantică, în pofida obiecţiilor existente în prezent din partea Turciei, transmite Reuters.

"Suntem încrezători că Suedia şi Finlanda se vor alătura rândurilor noastre", a spus Geoană, în cadrul unui summit organizat la Copenhaga de "Alianţa Democraţiilor", organizaţie creată de Anders Fogh Rasmussen, fost secretar general al NATO, relatează Agerpres.

Reamintim că, la jumătatea lunii mai, Ankara a surprins numeroase state din rândul NATO după ce a afirmat că nu va sprijini aderarea Suediei şi a Finlandei la organizaţia euroatlantică.

Cele două ţări au interzis exporturile de arme către Turcia în urma unei incursiuni a armatei turce în nordul Siriei contra miliţiilor kurde YPG, pe care Ankara o tratează ca pe organizaţie teroristă.

Reamintim că Turcia se opune încercărilor Suediei şi Finlandei de aderare la NATO pe motiv că ele găzduiesc persoane care au legătură cu gruparea militantă Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi cu alte organizaţii pe care le consideră teroriste, dar şi pentru că ele au oprit exporturile de arme spre Ankara în 2019.

"Nu sunt oneste şi sincere. Nu putem repeta greşeala pe care am făcut-o în trecut în legătură cu aderarea unor ţări care îmbrăţişează şi alimentează terorişti la NATO, care este o organizaţie de securitate", a declarat, la finalul lunii mai, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

NATO are în prezent 30 de state membre, dintre care 21 fac parte şi din Uniunea Europeană. Ţările membre ale UE care nu au aderat la Alianţa Nord-Atlantică sunt Austria, Cipru, Finlanda, Irlanda, Malta şi Suedia. 

Rusia, cu care Finlanda are o graniţă de 1.300 km şi o istorie de conflicte înainte de 1945, a avertizat că va desfăşura arme nucleare şi rachete hipersonice în exclava sa Kaliningrad de la Marea Baltică dacă Finlanda şi Suedia vor decide să se alăture Alianţei Nord-Atlantice conduse de SUA. 



Suedia şi Finlanda au transmis că ele condamnă terorismul şi au salutat posibilitatea unei coordonări cu Ankara.