MENIU

Ministrul Sportului, criticat dur de Kelemen Hunor în scandalul legat de premierea tatălui său - Va fi remaniat sau nu Eduard Novak

Eduard Novak - ministrul Tineretului și Sportului Foto: INQUAM Photos/Ilona Andrei

Ministrul Tineretului și Sportului - Eduard Novak a fost pus la punct de șeful său de partid după acuzațiile aduse acestuia în ultimul scandal în care a fost implicat. Președintele UDMR - vicepremierul Kelemen Hunor a anunțat că nu este de acord cu premiul acordat de Novak tatălui său.

Vicepremierul Kelemen Hunor, președinte UDMR, a criticat acordarea premiului de 112.000 de euro de către Eduard Novak, ca ministru al Sportului, tatălui său - Karoly Novak.

„Aveți dreptate, din punct de vedere legal sunt convins că lucrurile stau așa cum scrie în lege. Moral, eu n-aș fi făcut așa ceva și i-am spus și lui Novak”, a declarat Kelemen Hunor, luni seară, la B1 TV, întrebat despre acuzația că ministrul Sportului și-a premiat tatăl.

În același timp, întrebat dacă Eduard Novak va fi remaniat, Kelemen Hunor a exclus această posibilitate.

„Nu am discutat și nu putem spune că da sau nu, că nu a existat o astfel de discuție (de remaniere a lui Novak, n.r.)”, a mai declarat Kelemen Hunor.

Informația despre premierea tatălui ministrului Eduard Novak - Karoly Novak a fost făcută public de Sindicatul Național Sport și Tineret, care a anunțat că a intrat în posesia documentelor care arată modul în care au fost acordate premiile pentru sportivii și antrenorii care au participat la Jocurile Paralimpice Tokyo 2020, desfășurate în perioada 24 august – 6 septembrie 2021. 

Potrivit documentelor, cea mai mare sumă a mers către tatăl ministrului, Novak Karoly, care a primit peste 554.000 de lei din bani publici. 

Sursă: SNST

„Deși în luna august 2021 Novak Karoly nu făcea parte din lotul național de ciclism pentru jocurile paralimpice, în mod surprinzător, două luni mai tărziu, pe statul de premiere și pe nota de fundamentare prin care au fost acordate premiile acesta apare ca antrenor principal – ciclism, iar Valoppi Cristiano apare ca antrenor secund”, potrivit SNST.

Sursă: SNST

„Este, așadar, mai mult decât evident faptul că ministrul sportului Novak Carol-Eduard s-a folosit de funcția deținută, pentru a-l adăuga pe statul de premiere al Ministerului Sportului pe tatăl său, numitul Novak Karoly, ca antrenor principal, pentru a se asigura că acesta va primi un premiu în suma maximă ce s-a acordat de 554.344 lei (112.000 euro), împotriva deciziei Biroului Federal al Comitetului Național Paralimpic, care nu l-a nominalizat pe Novak Karoly nici măcar pe funcția de antrenor secund”, potrivit SNST.

Sindicatul Național Sport și Tineret a anunțat pe 10 martie 2023 că „solicită Agenției Naționale de Integritate, dar și Corpului de Control al Prim-Ministrului să dispună verificarea situațiilor create la Ministerul Sportului privind incompatibilitatea, abuzul în serviciu și conflictul de interese din procedurile de premiere, dar și cu privire la respectarea condițiilor egalității de șanse pentru sportivi și colectivele tehnice, dacă toți au primit același tratament sau dacă pentru unii s-a acordat premierea la nivelul maxim, iar pentru alții recompensele nu au mai fost alocate niciodată”.

Legat de alte scandaluri cu federațiile în care a fost acuzat ministrul Eduard Novak, Kelemen Hunor a mai afirmat: „Acolo sunt niște structuri extrem de rigide de 32 de ani legat de relația între federații și minister. Trebuie să vedem cam se s-a întâmplat în ultima perioada de 30 de ani. <<Dă-ne banii, luptă-te pentru bani, dar să nu ne întrebi de rezultate>> În 2002 avam la medalii olimpice. Asta arată, și nu e vorba de eficiența lu iNovak. Sunt ouține. Și când vrei să spargi această structură rigidă, vrei sa vii cu niște reforme, ai niște pretenții, pentru banii ăștia trebuie să ai și niste rezultate, atunci lumea se supără”, adăugând că numărul medaliilor obținute de sportivii români la jocurile olimpice este tot mai mic, fapt ce ar indica performanța tot mai scăzută, astfel că „ceva nu merge și trebuie schimbat”, potrivit sursei citate anterior.