MENIU

Ministrul Sănătății: Spitalele românești, pregătite de coronavirus. Unde sunt centrele de tratare

Ministrul sănătății, Victor Costache, a declarat, la începutul ședinței de joi a Guvernului, că sunt luate toate măsurile și că România este pregătită în cazul în care vor fi confirmate cazuri de infecție cu virusul Corona din China. Declarația a fost făcută înainte de a fi anunțat primul caz de coronavirus confirmat la un român de pe nava de croazieră din apele Japoniei. Ministrul a anunțat și unde vor fi tratați primii infectați cu coronavirus. 

 

Victor Costache a anunțat că centrele de tratare pentru pacienţi sunt pregătite în principalele oraşe - București, Iași, Timișoara și Cluj-Napoca, în eventualitatea în care vor exista cazuri de înfectare cu noul coronavirus.

Ministrul a precizat că protocoalele internaţionale vor fi respectate cu strictețe în acest caz.

„Pe teritoriul României nu exista niciun caz de infectie cu coronavirus. Am lucrat săptămanal cu colegii cu Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe, Transporturi  pentru a elabora un plan comun de actiuni. Săptămâna trecută a fost dată Ordonanața comuna cu MAI , pentru a reface stocurile de biocide, materiale de protectie și materiale și echipamente sanitare. Am luat in considerare worst case scenario când am făcut aceste stocuri. Totul a intrat în linie dreaptă. Sunt achizitii, proceduri desfășurate de Ministerul de Finante. În paralel, avem capacitate de diagnostic în România, în București, și până la sfârșitul săptămânii alte trei centre din tara pentru a nu mai plimba probele. Am instituit odată cu intrarea in vigoare a OUG pentru prima dată masurile de carantina. Carantina durează 14 zile. Mergem dupa protocoalele internationale elaborate de ECDC (Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor - n.red.). Mergem pe protocoale recomandate de specialistii nostri, primele zece cazuri vor fi tratate la Matei Balș urmând ca mai apoi să fie utilizate și celelalte spitale de boli infectioase din tara - Iași, Timișoara, Cluj”, a precizat Victor Costache în sedinta de Guvern de joi.

Primul roman infectat cu Coronavirus

Primul roman infectat cu Coronavirus a fost confirmat joi pe vasul de croaziera din Japonia. Acesta a fost transferat pentru izolare și tratament la un spital japonez specializat pentru asemenea situații, a transmis Ministerul Afacerilor Externe.

Misiunea diplomatică a României în Japonia se află în legătură cu cetățeanul român și a efectuat în regim de urgență demersuri pentru obținerea de informații suplimentare cu privire la procedurile sanitare ulterioare care vor fi derulate de către autoritățile nipone. De asemenea, se menține legătura și cu ceilalți cetățeni români aflați pe vasul Diamond Princess, a mai anunțat MAE.

La bordul vasului japonez de croazieră Diamond Princess se află 17 români, doi turiști și 15 angajați.

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat joi că mai mulți români se află pe o a doua navă de croazieră, care a acostat în Cambodgia. MAE a precizat că nu sunt confirmate cazuri de coronavirus pentru românii de la bord. De altfel, nu a fost confirmat iciun caz de infectie cu noul virus pe navă.  Este vorba despre nava de croazieră Westerdam care a rămas blocată în larg mai multe zile, pentru că niciun port nu a vrut să o primească, de teama coronavirusului. Dintre cei 17 români de la bordul navei de croazieră Westerdam din Cambodgia, 9 sunt pasageri şi 8 sunt membri ai echipajului

MAE: Nu sunt confirmate cazuri de coronavirus pentru românii de pe a doua navă de croazieră