MENIU

Ministrul Sănătății a prezentat raportul morților de COVID: „500 de DECESE, diferența de raportare la un singur spital”

Ioana Mihăilă - Foto INQUAM Photos - Octav Ganea

Ministrul Sănătății - Ioana Mihăilă a făcut public raportul care ar trebui să facă lumină în cazul deceselor provocate de COVID. Ministrul a amânat prezentarea documentului timp de o săptămână. Aceasta a susținut că 500 de decese este diferența de raportare la un singur spital.

Ministrul Sănătății a prezentat, joi, într-un briefing de presă, raportarea deceselor COVID.

„În urmă cu câteva săptămâni a fost comunicată existența unei diferențe privind raportarea în bazele de date ale MS. În acest sens s-a constituit o comisie pentru identificarea regulilor de raportare privind decesele COVID, analiza procesului de raportate, identificarea corespondenței dintre bazele de date și a potențialelor neconformități, corectarea lor.

Comisia apreciază că sursa oficială de raportare este certificatul de deces. S-au constituit platformele Corona-forms și alerte MS. Prin ordin al MS din 2020: ministerul sănătății utilizează Corona-forms, dezvoltată de STS. Utilizatorii sunt: MS, INSP, DSP-urile județene și București, laboratoarele care fac testare și unitățile sanitare. Unitățile spitalicești au obligația raportării deceselor către DSP.

Platforma Corona-forms a fost implementată în aprilie 2020 și include raportări caz cu caz, zilnice, individuale, verificabile cu CNP. Alerte MS e o platformă cu date de tip agregat numeric și conțin și alte date: pacienți, echipamente. Comunicările zilnice al GCS este reprezentantă de înregistrările din Corona-forms. Toate informațiile privind persoanele decedate au avut la bază informațiile din Corona-forms”, a spus ministrul Sănătății.

Rezultatele anchetei:

„În anul 2020 – 16.792 de decese cu diagnostic COVID și 234 de cazuri cu diagnostic principal COVID-19 cu virus neidentificat și 3.500 decese din alte cauze la care s-a asociat și COVID și 217 cu diagnostic secundar COVID fără virus identificat.

Pentru 2020 în platforma MS s-au raportat 26.106 decese. În anul 2020 s-au înregistrat în Corona-forms 16.120 decese, iar în alerte MS 18.498 de decese.

Comisia a analizat datele de la spitale și au detectat diferențe de până la 500 de cazuri raportate pe spital între cele două platforme. Cauze: organizarea raportării variază, unele spitale recunosc neraportarea la DSP din diverse cauze, există un nivel de cunoaștere redus și confuzii privind procesul de raportare. Comisia recomandă un proces de actualizare a deceselor din Corona-forms”, a spus Ioana Mihăilă.

Referitor la vinovații pentru aceste neconcordanțe, ministrul a spus: „Nu aș căuta greșeli și vinovați pe diferențele de raportare și m-aș concentra pe ameliorarea procesului. Am trimis o solicitare către DSP-uri pentru clarificări legate de metodele de raportare”.

Știrea inițială

Ioana Mihăilă spune că diferențele dintre raportările privind decesele de COVID-19 au apărut cel mai probabil din cauza unor erori umane, cauzate de proceduri imperfecte. Ea a adăugat că este posibil să nu știm niciodată numărul real al persoanelor decedate din cauza SARS-CoV2.

„M-aș feri să spun că se adaugă morți sau că se scad morți sau că se ascund morți. Concluziile pe care le avem ca urmare a raportului preliminar sunt că, în diferite baze de date, prin diferite metode de raportare, s-au obținut rezultate diferite. S-ar putea ca niciuna dintre ele să nu ne dea un rezultat exact, așa cum s-ar putea ca niciodată să nu știm câte persoane au decedat de COVID în această pandemie, fie pentru că nu au fost raportate corect, fie că nu au fost înregistrate corect, fie că nici măcar nu au fost diagnosticate”, a spus ministrul.

Scandalul raportărilor a fost pornit de fostul ministru Vlad Voiculescu. Acesta a spus, după ce a fost demis de premierul Florin Cîțu, că a observat diferențe în raportările deceselor de COVID-19 în cele două baze de date în care acestea sunt transmise.

Mai multe articole despre:
ministrul sanatatii ioana mihaila morti covid