MENIU

Ministrul Sănătăţii, despre cazul dezinfectanţilor diluaţi: Sub 5% din probe sunt neconforme

<p>Ministrul Sănătăţii cere DSP-urilor să verifice contractele spitalelor cu firma Hexi Pharma</p>

Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, a afirmat într-o conferinţă de presă că în cazul dezinfectantelor, s-au recoltat 3.526 de probe, dintre care sub 5% au fost neconforme. Acesta a mai spus că s-au verificat şi alte substanţe produse de la alte firme.

"Funcţionăm într-un cadrul legal în care orice afirmaţie trebuie susţinută cu dovezi din sursă sigură", a declarat ministrul Sănătăţii.

"În acest caz, au fost recoltate 3526 de probe şi doar subsub 5% au fost teste neconforme. S-au verificat şi substante de la alte firme. Testarea s-a făcut în laboratoarele unităţilor sanitare, în laboratoare private şi în cele ale direcţiilor de sănătate publică. Practic s-a verificat modul în care în procesul de cutăţenie şi dezinfecţie si dezifectie produsul are sau nu efect. În 95% din situaţii, testele au fost conforme", a spus Achimaş-Cadariu.

Conform acestuia, controalele au fost făcute în mod repetat. "Ne putem problema în situaţiile în care testele au fost neconforme şi am luat măsuri care duc până la suspendarea utilizării acestor substanţe", a mai precizat ministrul Sănătăţii, adăugând că siguranţa pacienţilor este importantă.

"Le-am atras atenţia DSP-urilor că sunt responsabili de siguranţa pacienţilor noştrii", a mai afirmat acesta, tragând concluzia că pacienţii sunt în siguranţă.

"Suntem datori să verificăm orice suspiciune. S-a întegistrat un dosar de urmărie penală la Parchet care vizează speţa prezentată. Consider că pacienţii noştri sunt în siguranţă acum. Fiind o anchetă penală, unele amănunte nu vi le pot dat. Continuăm această anchetă în coordonarea Parchetului", a detaliat ministrul Achimaş-Cadariu.

Acesta a mai precizat că toate laboratoarele în care s-au analizat probleme sunt acreditate.

"Nu cred că trebuie să creăm panică în rândul populaţie, însă nu trebuie să stăm liniştiţi", a mai spus ministrul Sănătăţii.

Conform acestuia, în cazul anchetei realizate de Cătălin Tolontan, "vorbim despre nişte rezultate subiective la o verificare făcută de nişte oameni, pe când acest teste sunt recoltate şi analizate în laboratoare acreditate".

Procurorii au dispus începerea urmăririi penale cu privire la faptă sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de zădărnicire a combaterii bolilor și falsificarea și substituirea de alimente sau alte produse, informează PÎCCJ într-un comunicat de presă.

pe rolul Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție s-a constituit un dosar penal având ca obiect informațiile vehiculate în spațiul public privind dezinfectanții produși de o firmă autohtonă utilizați în unitățile sanitare.

"Procurorii au dispus în cauză începerea urmăririi penale cu privire la faptă sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de zădărnicire a combaterii bolilor prev. de art. 352 Cod penal și falsificarea și substituirea de alimente sau alte produse prev. de art. 357 alin. 2 Cod penal. În cauză au fost delegați ofițeri de poliție judiciară din cadrul IGPR pentru efectuarea unor acte de urmărire penală, inclusiv pentru participarea la ridicarea probelor necesare în vederea realizării unor teste specifice, în colaborare cu Corpul de control al Ministerului Sănătății", precizează sursa citată.