MENIU

Criza imunoglobulinelor: Guverunl vrea să-i scutească pe producători de anumite taxe

Guvernul va adopta saptamana viitoare o ordonanta de urgenta prin care va fi suspendata pe termen limitat taxa de clawback pentru produse cum sunt imunoglobulinele, informeaza Mediafax. Anunțul vine după ce ministrul Sănătăţii a fost convocat, miercuri, pentru a doua zi consecutiv la Guvern, în plină criză în sănătate provocată, printre altele de lipsa imunoglobulinei. O femeie a murit, air alte câteva sute de români care suferă de imunodeficienţe primare şi boli autoimune.

"S-a hotarat ca saptamana viitoare se va propune o ordonanta de urgenta pentru suspendarea pe timp limitat a taxei de clawback pentru produse din plasma, ceea ce i-a făcut pe distribuitorii producătorilor să promită că asta îi va readuce pe piata. Cel mai rapid, se pare chiar din aceasta luna, unul dintre distribuitori va aduce 900 de flacoane, ceea ce inseamna ca ar trebui sa acopere necesarul pentru cel putin o luna pe imunodeficiente si urgente majore, urmand ca din ianuarie sa fie aduse cel putin 2.000 de flacoane. (...) Deci vestile sunt bune dacă aceste angajamente vor fi respectate", a declarat medicul Alexis Cochino la finalul discutiilor de la guvern.

La scurt timp după anunțul Guvernului, fostul ministru al Sănătășii, Vlad Voiculescu, a acuzat Guvernul că a făcut jocul cercurilor de interese din industrie. "Este exact ce își doresc companiile pharma. Toate companiile pharma. Se deschide Cutia Pandorei. (...) Daca s-a făcut o excepție acum pentru produsele din plasma, mâine ar putea să vină la rând produsele oncologice, antibiotice și apoi altele si altele. Unde ne oprim?"

În replică, fostul ministru sugerează că soluția corectă ar fi fost introducerea unor prețuri mai mari pe Lista Medicamentelor Esentiale, pornind de la lista Organizației Mondiale a Sănătății.