MENIU

Ministrul Sănătăţii:Bebeluşii s-au îmbolnăvit de la o bacterie care se găsește în fecale, în mizerie

<p>Ministrul Sănătăţii:Bebeluşii s-au &icirc;mbolnăvit de la o bacterie care se găsește &icirc;n fecale, &icirc;n mizerie</p>

Ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu, a declarat miercuri seară, la TVR, că au fost parcurse toate etapele standard ale unei anchete în cazul copiilor cu sindrom hemolitic-uremic, însă nu a fost descoperit "agentul etiologic", ci acesta este doar "bănuit".

"În acest moment tratăm consecințe, tratăm complicații ale unei boli ale cărei cauze le bănuim, dar nu le-am putut dovedi prin anchetele epidemiologice, prin investigații în tentativa de stabili un diagnostic etiologic, deci a cauzei care a produs îmbolnăvirea. S-au parcurs toate etapele standard ale unei astfel de anchete, dar iată nu avem agentul etiologic, îl bănuim deoarece știm că această boală este consecința agentului care a fost prezentat", a afirmat ministrul.

Potrivit acestuia, copiii s-au îmbolnăvit de la o bacterie care se găsește în materii fecale, în mizerie.

Demnitarul a spus că raportarea cazurilor a fost tardivă, deși regula în astfel de situații prevede un termen de 24 de ore.

"Cu cât ne îndepărtăm de un astfel de eveniment, probabilitatea de a pune în evidență agentul patogen scade. Regula spune că astfel de situații trebuie raportate în decurs de 24 de ore. (...) Sunt revoltat fiindcă le luăm totul a la lejer în sensul în care nu raportăm și asta probabil se întâmplă în diferite situații, zicând că nu o să se întâmple nimic. Asta este probabil logica sau mă gândesc că este genul de logică 'lasă-mă să te las, nu se va întâmpla nimic'. Și uită-te că se întâmplă și se pot întâmpla drame ca aceasta. Asta dovedește că modul acesta este absolut incalificabil", a declarat reprezentantul MS.

Sursa: Agerpres