MENIU

Ministrul pentru Buget explică de ce s-au "pierdut nopţile" în discuţiile cu FMI

Darius Valcov

Discuţiile cu echipa FMI-Comisia Europeană au fost mai complicate ca niciodată. Au avut loc cinci runde de negocieri, iar două dintre întâlniri s-au prelungit până târziu în noapte, după ora 2.00 dimineaţa.

Această situaţie fără precedent este explicată de ministrul delegat pentru Buget, Darius Vâlcov într-un mod cel puţin bizar.

Potrivit ministrului, atât FMI, cât şi Comisia Europeană au venit la Bucureşti cu impresia greşită, formată din presa românească, "că bugetul pe anul viitor are o gaură", iar negociatorii români au depus un efort suplimentar pentru a explica cum stau lucrurile în realitate.

"Vestea bună a fost atât pentru FMI, cât şi pentru Comisia Europeană, faptul că bugetul pe anul viitor nu are o gaură, aşa cum probabil aflaseră dumnealor din presa românească, ci se închide foarte bine", a spus Vâlcov, citat de Mediafax.

"Nu s-a pus problema ca acordul să se rupă. Echipa tenhică de la nivelul ministerului a fost foarte bună. (..) Am pierdut nopţi pentru a explica FMI şi Comisiei Europene realitatea din economia românească. (...) Prin acest agreement, şi-au dat acordul că acest buget este bine gândit, bine realizat şi va putea dus la îndeplinire", a mai afirmat Darius Vâlcov.

Delegaţia FMI-CE nu a făcut nicio declaraţie la sfârşitul negocierilor, cum se întâmpla în alte vizite la Bucureşti. 

Ministrul a menţionat că a existat o singură divergenţă cu reprezentanţii FMI şi ai Comisiei Europene - pe tema nivelului veniturilor de anul viitor.

"Pe ce nu ne-am înţeles, şi anume pe nivelul veniturilor, a rămas că dacă partea română are dreptate şi vom avea pe primul trimestru o creştere a veniturilor de 1 sau 2 miliarde, toate aceste sume vor fi direcţionate către măsuri de relaxare fiscală", a spus Vâlcov.

Proiectul de buget pe anul viitor va fi aprobat vineri dimineaţă, în şedinţă extraordinară de guvern şi transmis către Parlament, delegaţia FMI şi CE urmând să revină în România la sfârşitul lunii ianuarie pentru evaluarea acordului în vigoare.

Mai multe articole despre:
FMI Darius Vâlcov acord FMI ministrul pentru buget