MENIU

Ministrul Muncii promite că legea pensiilor va fi votată înainte de Crăciun

Legea pensiilor va fi aprobată în Parlament săptămâna viitoare, a declarat, miercuri, ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, Marius Budăi.

Invitat într-o emisiune TV, succesorul Liei Olguţa Vasilescu a respins speculaţiile din spaţiul public, potrivit cărora executivul nu ar avea bani pentru plata pensiilor şi salariilor din sistemul bugetar. 

"Săptămâna viitoare Legea pensiilor va fi introdusă în şedinţa de Birou Permanent pe ordinea de zi, să fie cerută pentru dezbatere pe ordinea de zi mai în faţă şi aprobată de Parlament. (...) Va fi votată şi va înaintată către promulgare la domnul preşedinte. Se va întâmpla exact ce am promis în Programul de Guvernare, cu majorarea punctului de pensie, la 1.265 de lei în anul 2019", a declarat Marius Budăi la Digi24, citat de Agerpres.

Acesta a explicat şi de ce majorarea punctului de pensie nu se aplică de la 1 iulie, ci de la 1 septembrie 2019: a apărut o iniţiativă legislativă care nu a fost "prinsă" în Programul de Guvernare, dar aceasta nu are efect în momentul plăţii .

"Iindiferent de data la care aplică această creştere, (...) pensionarul va primi banii calculaţi cu 1 octombrie 2018, deci va primi diferenţele de bani tot ca şi cum ar fi intrat totul în aplicare de la 1 octombrie 2018", a explicat ministrul Muncii.

Potrivit oficialului, impactul bugetar al acestor creşteri va fi de 68 de miliarde de lei în 2018 şi 8,45 de miliarde de lei în 2019.

Proiectul Legii pensiilor nu a intrat, miercuri, în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor, pe motiv că nu toţi liderii de grup au fost de acord cu dezbaterea şi votarea acestui document.

Mai multe articole despre:
pensii