MENIU

Ministrul Mediului: Tratarea deșeurilor din Iași este cea mai modernă. Până în 2035 trebuie să sortăm gunoiul în toate județele

România este codașă în Uniune, atunci când vine vorba despre reciclare. Țara noastră nu a atins prima ținta de reciclare de 50% impusă de UE și suntem pe cale să o ratăm și pe a doua. Se fac însă și pași la acest capitol. Stația de tratare și sortare a deșeurilor din Iași a reușit să reintroducă în economie 20.000 de tone de gunoi reciclat de când funcționează. Depozitul de la Țuțora are capacitatea de sortare de 22.000 de tone de deșeuri anual și poate să trateze 144.000 de tone de gunoi menajer într-un an. 

Investiția a fost realizată cu fonduri europene în valoare de aproape 60 de milioane de euro. De aproape un an, gunoaiele din județul Iași sunt sortate și tratate la stația de la Țuțora. Ministrul Mediului spune că acest proiect este unul care trebuie multiplicat în celelalte județe.

"Trebuie să avem instalații moderne de tratare a deșeurilor municipale, trebuie să avem sisteme moderne de tratare, sisteme moderne de tratare mecanico-biologică. TMB de la Iași este făcut după cele mai moderne tehnologii care pot exista în România", a spus Mircea Fechet, Ministrul Mediului.

Autoritățile locale promit că vor continua dezvoltarea infrastructurii pentru a crește cantitatea care este reciclată. Și asta în contextul în care, până în 2025, toate statele membre trebuie să aibă o rată de reciclare de 55%.

"Aici, la Țuțora, avem cel mai important depozit de deșeuri din România. Ne bucurăm că Iașiul a făcut progrese de la an la an în cea ce privește managementul deșeurilor", spune Costel Alexe, președintele CJ Iași.

Până în 2035, toate consiliile județene din România trebuie să realizeze investiții identice cu cele din Iași.