MENIU

Ministrul Mediului critică decizia președintelui Iohannis de a cere reexaminare Codului Silvic

<p>Ministrul Mediului critică decizia președintelui Iohannis de a cere reexaminare Codului Silvic </p>

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Grațiela Gavrilescu, a declarat, marți, că decizia președintelui Klaus Iohannis de a transmite Parlamentului, spre reexaminare, Codul Silvic va întârzia nejustificat punerea în aplicare a unei legislații, menite să apere micii proprietari de pădure și să combată tăierile ilegale, potrivit Agerpres.

"Desigur, este dreptul constituțional al domnului președinte Klaus Iohannis de a transmite, spre reexaminare, anumite proiecte de lege, iar acest drept nu poate fi comentat. Din păcate însă, decizia domniei sale nu face decât să întârzie nejustificat punerea în aplicare a unei legislații corecte și moderne, menită să apere micii proprietari de pădure, să combată tăierile ilegale și să stimuleze extinderea fondului forestier național, în special în regiunile cu deficit mare de pădure. Vă dau numai un exemplu: un articol nou introdus în Codul Silvic are ca obiectiv să protejeze industria de profil din România, să reducă exportul de bușteni și să stimuleze exportul produselor finite. Nu înțelegem de ce Administrația Prezidențială critică tocmai aceste măsuri care sunt de natură să protejeze firmele românești, fără a atinge obligațiile României cu privire la mediul concurențial. Am convingerea că Parlamentul va proceda la reexaminarea Legii în procedură de urgență, iar aceasta va fi retransmisă președintelui spre promulgare în cel mai scurt timp, astfel încât industria silvică din România să nu fie afectată", a afirmat Gavrilescu.

Ministrul Mediului declara, luni, în cadrul unei eveniment organizat cu ocazia Zilei Internaționale a Pădurilor, că noul Cod Silvic își va intra 'în drepturi' imediat după ce va fi promulgat.

"Abia aștept să fie promulgat și să își intre în drepturi, pentru că foarte mulți ați lucrat la noul Cod Silvic, ați adus amendamente. Este un Cod care trebuia să fie împrospătat pentru că acesta avea o vechime de peste 8 ani și nu era aliniat la toate cerințele și necesitățile noastre. Codul Silvic a plecat în termen de la camera decizională — Camera Deputaților — și bănuiesc că, în perioada următoare, legea va fi promulgată. Nu cred că se va întoarce la Parlament pentru modificări, pentru că s-a muncit doi ani de zile, au fost foarte multe dezbateri pe Codul Silvic. Eu cred că este mult mai bun decât cel după care funcționăm astăzi", a spus Grațiela Gavrilescu.

În data de 25 februarie 2015, Camera Deputaților a adoptat proiectul de modificare a Codului Silvic, act normativ inițiat de către mai mulți parlamentari social-democrați.

Mai multe pe Agerpres.