MENIU

Ministrul Justiției: ”Un proiect de grațiere nu se justifică. Aleg calea grea: o schimbare de Cod”

Un proiect de grațiere nu se justifică, întrucât nu ar rezolva cauza suprapopulării penitenciarelor, ci doar efectul, a declarat ministrul Justiției, Raluca Prună, la emisiunea ”Jocuri de Putere”, de la Realitatea TV, precizând că va susține ”calea cea mai grea”, modificarea Codului Penal.

”Am avut momentele mele de decumpănire, dar nu am luat niciodată în calcul demisia. Am descoperit că funcționez foarte bine atunci când sunt atacată”, a explicat ministrul Justiției. 

Referitor la scandalul cu fostul premier Victor Ponta, ministrul Justiției a precizat că nu l-a numit pe acesta ”rebut intelectual”. ”Am exemplificat că ceea ce face el și modul în care se raportează la mine sunt sub așteptările mele ca cetățean. În ministerul pe care-l conduc, deși sunt atacată de Ponta, am găsit numeroase restanțe care sunt cauzate și de domnia sa”, a adăugat Prună.

Ministrul subliniază că, după ce Victor Ponta a acuzat-o că la ea în birou un primar a făcut trafic de influență pentru ca ea să adopt o OUG, a decis să-i dea oportunitatea în instanță să probeze acest lucru. ”O fac și pentru demnitatea acestei funcției. Societatea românească nu va fi asanată atât timp cât putem spune orice despre oricine fără să poată proba acele lucruri”, a explicat ministrul.

Nu este nimic excepțional să spunem că atunci când vii cu construcții legislative noi să descoperi când le pui în aplicare că anumite lucruri puteau fi mai bine reglate, este de părere Raluca Prună. ”Cred că nimeni nu poate fi mulțumit pe deplin de Coduri. În Codul de procedură Civilă avem o prevedere care privește camerele de consiliu. Im ediat ce a intrat în vigoare s-a adoptat o OUG care a prevăzut că trebuie amânată o anumită dispoziție din Cod care privește aceste camere. Întrebarea mea este 'De ce adopți un Cod dacă știi două săptămâni mai târziu că nu-l poți aplica?' Noi suntem în situația în care, la doi ani și ceva de la adoptare, această prevedere nu se aplică”, a mai spus ministrul Justiției.

”Un proiect de grațiere nu se justifică, pentru că rezolvă doar efectul”

Raluca Prună a subliniat că nu va propune niciun fel de proiect de grațiere sau amnistie, întrucât acesta nu s-ar justifica, fiind capabil să rezolve doar efectul, nu și cauza supraaglomerării penitenciarelor. ”Am făcut calcule și am văzut că au existat două legi de grațiere: în 1997 și în 2002. Ambele exceptează de la măsura grațierii faptele de corupție, faptele săvârșite cu violență, infracțiuni ca traficul de ființe umane. Am ajuns la concluzia că o asemenea măsură ar beneficia câtorva sute de persoane, iar noi avem un deficit de 10.000. Datoria mea cea mai mare nu este să merg la o măsură populistă, care ar rezolva doar efectul, nu cauza. Aleg calea mai grea: de a propune o modificare de Cod. Aștept să am de partea mea și parlamentul”, a explicat ministrul.

”Arhiva SIPA se află la Ministerul Justiţiei, sigilată”

Nu există termei legal pentru distrugerea arhivei SIPA, consideră Raluca Prună. ”Rostul era să obțină informații cu scop operativ. (...) Vreau să distrug ideea unui potenţial de şantaj legat de SIPA. Arhiva este al Ministerul Justiției, este sigilată din 2006. La SIPA lucrau niște oameni care au ajuns la pensie și ne dau acum în judecată că nu li se poate stabili dreptul la pensie, pentru că noi nu avem dosarele personale. Trebuie să intrăm în arhivă și să o inventariem”, a mai spus ministrul.

Este surprinzător cum cineva aflat în arest preventiv poate fi ales, cum nu găsește societatea pe cineva mai bun decât noi, a mai afirmat Prună, completând că ”trebuie să discutăm despre chestiuni care nu sunt ilegale, dar sunt imorale”.