MENIU

Ministrul Justiţiei susţine că trebuie rezolvată urgent problema ploşniţelor din penitenciare

Ministrul Justiţiei susţine că trebuie rezolvată urgent problema ploşniţelor din penitenciare

Ministrul Justiţiei cere stârpirea urgentă a ploşniţelor din penitenciare. În urma vizitei făcute în şase închisori, Raluca Prună a fost îngrozită de condiţiile în care trăiesc deţinuţii. Lipsa igienei şi a spaţiului sunt principalele probleme. Tocmai de aceea ministrul Justiţiei a anunţat că vor fi construite două penitenciare noi. Acestea vor fi însă gata abia peste şapte ani.

Deşi problemele din penitenciare sunt vechi de zeci de ani, nici acum nu au fost rezolvate. O recunoaşte chiar ministrul Justiţiei, după ce a vizitat, recent, mai multe închisori.

"Am văzut şase şi m-am oprit. Am fost îngrozită de ce am văzut", a spus Raluca Prună.

Raluca Prună cere autorităţilor să nu mai ridice din umeri şi să invoce lipsa banilor, ci să ia măsuri la capitolele igienă şi sănătate.

"Nu îţi trebuie buget ca să încerci măcar să omori ploşniţele care invadează penitenciarele româneşti, să le stârpim pe cele care mişună în anumite penitenciare şi apoi mai vedem ce facem cu tencuiala", a mai spus aceasta.

Administraţia Penitenciarelor ar aloca prea puţine fonduri pentru aceste probleme, acuză reprezentanţii unui ONG.

"Doar 0,3% din bugetul ANP e folosit pentru igienă şi sănătate, ceea ce e total insuficient", spune preşedintele G.R.A.D.O., Mihai Popescu.

Ministrul Justiţiei este nemulţumit şi că la Penitenciarul Brăila deţinuţii nu sunt implicaţi în programe de reeducare şi nu au mai lucrat de patru ani.

Un raport al Comitetului pentru Prevenirea Torturii scoate la suprafaţă şi alte nereguli din penitenciare.

"Sunt diverse probleme, iar cea structurală e legată de suprapopulare şi tratamentul medical", a spus av. Mihaela Ghirca Bogdan.

Ministerul Justiţiei a anunţat că se vor construi două noi penitenciare, unul lângă Ploieşti iar celălalt în Moldova, cu câte o mie de locuri fiecare, însă acestea vor fi gata abia peste 7 ani. Chiar şi după finalizarea lor, tot ar rămâne un deficit de aproximativ 6.000 de locuri.