MENIU

Comisia de la Veneția discută despre OUG 13. Ministrul Justiției: Raportul este util și necesar

Investigaţia privind Ordonanţa 13 merge mai departe. Anunţul a fost făcut, sâmbătă, de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, care participă la Comisia de la Veneţia, acolo unde este dezbătută ordonanţa care a scos sute de mii de oameni în stradă.

Ancheta Parchetului pe Ordonanţa 13 va continua, pe acţiuni şi fapte conţinute în Codul Penal, susţine Tudorel Toader, ministrul Justiţiei.

"Ancheta va continua pentru a rezolva dosarul și a da o decizie temeinică, dar procurorii nu vor mai urmări oportunitatea, procedurile, legalitatea unui act de acum încolo", a declarat ministrul Justiției, Tudorel Toader, la Digi24.

Tudorel Toader participă la Comisia de la Veneţia, acolo unde este dezbătută ordonanţa care a scos sute de mii de oameni în stradă.

Tudorel Toader a făcut declarațiile de la Veneția, unde, pe parcursul a două zile, 10 și 11 martie, se desfășoară lucrările celei de-a 110 sesiuni plenare a Comisiei de la Veneția, la care a participat fiind membru titular al Comisiei. 

Tudorel Toader a anunțat că ancheta parchetului privind Ordonanța 13 va continua, pe aspectele și acțiunile prevăzute în Codul Penal, însă nu a vrut să dea detalii despre deciziile pe care intenționează să le ia în privința șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, și a procurorului general, Augustin Lazăr, după publicarea motivării CCR. O opinie în această privință va exprimă săptămâna viitoare. 

Ministrul Justiției a prezentat la Comisia de la Veneția un raport privind „evoluțiile constituționale și legislative recente din România". Tudorel Toader a declaratcă a vorbit despre conținutul actelor normative OUG 13, OUG 14, decizia CCR de vineri și „efectele juridice și consecințele sociale pe care le-au generat".

„Despre ce puteam să vorbesc? OUG 13 cu legea de respingere, OUG 14 cu legea de aprobare, despre atitudinea civică, protestele care au însoțit aceste evenimente legislative, despre decizia CCR care a fost publicată ieri în Monitorul Oficial. Am prezentat conținutul actelor normative, efectele juridice pe care acestea le-au produs sau le produc încă și consecințele sociale pe care le-au generat. De ce am făcut acest raport? La invitația președintelui Comisiei. De ce consider că raportul este util și era necesar? Pentru o bună informare a Comisiei Europene, a Consiliului Europei, a Comisiei de la Veneția, pentru că numai comunicând corect și la timp conținutul și evoluțiile la care m-am referit și evaluările noastre pot fi obiective în raport cu realitățile sociale și juridice. Să nu uităm că avem MCV, România trebuia să răspundă la niște standarde, la niște condiționalități, iar prezența mea aici o consider utilă, benefică din aceasta perspectivă”, a declarat ministrul. 

În perioada 10-11 martie are loc cea de-a 110-a sesiune plenară a Comisie de la Veneția. Comisia de la Veneția funcționează în cadrul Consiliului Europei și este format din experți independenți în drept constituțional. Forul face recomandări privind bunele practici în sistemul de justiție. A fost creat în 1990 după căderea Zidului Berlinului, când în Europa Centrală și de Est era mare nevoie de asistență în acest domeniu.