MENIU

Ministrul Justiției: ”Ancheta în cazul Hexi Pharma trebuie făcută cu celeritate”

Ancheta în cazul Hexi Pharma trebuie făcută cu celeritate și seriozitate, având în minte faptul că există o ”așteptare legitimă” a publicului, a declarat ministrul Justiției, Raluca Prună, la emisiunea ”Jocuri de Putere”, de la Realitatea TV.

"Ce pot să constat este că există o așteptare legitimă ca ceva să se întâmple... că e 'albă sau neagră'. După tragedia de la Colectiv, dincolo de tragedia de a fi ars în acel club, unii răniți au avut falangele amputate din cauza acestor infecții. Ancheta trebuie făcută cu seriozitate și cu celeritate. Trebuie avută în minte așteptarea legitimă a unui public", a declarat Raluca Prună.

Ministrul Justiției susține că reținerea unui om-cheie din Hexi Pharma, Flori Dinu, nu are nicio legătură cu discuțiile în CSAT care se încheiaseră cu două ore în urmă. ”Resping categoric. Dacă cineva își mai poate imagina că în România acestui an astfel de măsuri de reținere se mai fac la comandă politică eu nu am niciun fel de ezitare să spun că nu mai suntem România anului 2004”, a afirmat Prună.

Trebuie să ieșim din paradigma în care procurorul este ”cel rău” și judecătorul - ”cel bun”, consideră ministrul Justișiei. ”Arestul preventiv este măsura ultimei instanțe. Procurorul face o propunere și judecătorul dispune. În cazul doamnei Flori Dinu s-a făcut o propunere de arestare și judecătorul a considerat că arestul la domiciliu este suficient”, a explicat Raluca Prună.

Ne temem de sintamga ”SRI - organ de cercetare penală” pentru că suntem o țară fost comunistă pentru care chestiunile acestea ”creează încă o emoție”, este de părere ministrul Justiției. ”Uneori, politicienii aleg să folosescă această sintagmă care aruncă dubiul, teama în poulația mai puțin interesată de aceste chestiuni”, a completat aceasta.

Referitor la cazul Anei Maria Nedelcu, femeia acuzată de fostul iubit din Canada de răpire internațională, după ce și-a luat copiii și s-a întors în România, Raluca Prună afirmă că ”Parchetul a fost 'cel bun' în cazul acesta și nu a cerut extrădarea și judecătorul a cerut altfel. Ca persoană, am toată simpatia pentru o mamă care-și apără copiii".

Raluca Prună: ”Avem închisori în care nu se poate respira. Acei șefi de penitenciar nu au nicio scuză managerială”

Rolul unei pedepse nu este să ”punem oamenii în lanțuri”, ci să-i lăsăm să-și execute pedeapsa în mod demn, afirmă ministrul Justiției. ”Avem un sistem penitenciar suprapopulat, ceea ce face să nu putem respecta fie volumul de șase metri pătrați, fie suprafața de patru metri pătrați (...) Avem penitenciare în care nu se poate respira. Eu cred că înainte de a aștepta niște bugete pentru a renova o structură veche, trebuie să ne facem și curat în propria ogradă. Acei șefi de penitenciar care permit așa ceva nu au nicio scuză managerială. Anul acesta eu îi voi evalua”, a mai declarat Prună.

Prună: ”Suntem la 8% cu recuperarea prejudiciilor. Până în octombrie, să adoptăm confiscarea extinsă”

În ceea ce privește recuperarea prejudiciilor, ”nu e un secret că suntem la în jur de 8% recuperare din dosare în care avem o hotărâre definitivă”, a afirmat Raluca Prună. Studiile de specialitate arată că această confiscarea averii poate avea un caracter disuasiv mai puternic, uneori, decât un an-doi de detenție, a explicat ministrul. ”Important e să le iei banii înapoi acestor 'gulere-albe'. Astfel vom putea depopula și penitenciarele”, a completat aceasta. 

Mai multe articole despre:
Raluca Pruna Ana Maria Nedelcu hexi pharma