MENIU

Ministrul Energiei: „Din această iarnă am putea avea deja în vigoare legea consumatorului vulnerabil”

Legea consumatorului vulnerabil ar putea intra în vigoare mai repede. Foto/Profimedia

Legea consumatorului vulnerabil de energie, prognozată pentru a fi implementată în septembrie 2022, ar putea intra în vigoare chiar din această iarnă. Virgil Popescu, ministrul Energiei, a declarat că a avut discuții cu premierul și cu șefii din domeniul energiei pe această temă și că legea va fi urgentată spre aprobare.

„Vrem să vedem ce variante sunt pentru pregătirea soluțiilor. Ne vom vedea și săptămâna viitoare, tot în această formulă. Protecția consumatorului vulnerabil este importantă pentru noi, iar asta înseamnă că vom devansa termenul legii, trimisă deja în Parlament, din septembrie 2022, chiar în această iarnă”, a spuns Virgil Popescu, ministrul Energiei.

Premierul Florin Cățu a participat și el la întâlnirea cu reprezentanții autorităților și companiilor din energie (ANRE, ministrul Energiei, Consiliul Concurenței, OPCOM, Transelectrica) pentru a înțelege ce se întâmplă cu creșterea prețurilor la energie electrică și gaze.

Premierul Florin Cîțu a anunțat, joi, că va accelera aprobarea legii privind consumatorul vulnerabil, astfel încât prevederile ei să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2022, nu din septembrie 2022, cum prevede actualul proiect de lege aflat în dezbatere în Parlament.

„Consumatorul vulnerabil. I-am cerut ministrului Energiei să vină cu o soluție și vom avea o soluție de a finanța și de aproba mai repede consumatorul vulnerabil, pentru că aceste companii (din energie, n.e.) au profituri mai mari decât au avut până acum și putem acolo să transferăm. Trebuie să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2022, deci trebuie aprobat cât mai rapid”, a declarat premierul.

Situația pe piața românească de energie este una haotică, prețurile atingând niveluri record chiar și pentru UE.