MENIU

Ministrul Economiei: Criza ne-a arătat că trebuie să ne bazăm pe industriile autohtone

Virgil Popescu

Ministrul economiei, Virgil Popescu, a declarat într-un interviu pentru Bloomberg, că pandemia de coronavirus a afectat o treime din economie, dar e totuși optimist și crede că efectele nu vor fi atât de ample pe cât estimează analiștii economici internaționali. 

Virgil Popescu crede că abordarea postcriză trebuie să pornească de la ideea că lucrurile, în economie și afaceri, la fel ca și în viața de zi cu zi, nu vor mai fi la fel. Un prim pas ar fi ca guvernul să sprijine marile industrii cu potențial dovedit, cum sunt producția de energie, petrochimia și apărarea. Un al doilea pas ar fi schimbarea centrului de echilibru în ceea ce privește schimburile economice. 

“Această criză ne-a arătat cât de dependenți suntem de China, așa că ar trebuie, pe viitor, să ne asigurăm că avem producția de bază în interioul Uniunii Europene”, a declarat ministrul Economiei pentru Bloomberg. “Nu e firesc ca noi, țari europene, să ne luptăm între noi cine reușește să cumpere măști sanitare din China, așa cum s-a întâmplat la începutul crizei", a mai afirmat Popescu. 

Potrivit analiștilor economici consultați de Bloomberg, România va fi printre cele mai lovite țări din Europa de criza economică, iar deficitul bugetar ar ajunge la 7,5% din PIB, o prăbușire similară celei din criza de la finalul deceniului trecut. Cu toate acestea, analiza Bloomberg susține că România se va confrunta cu cea mai severă recesiune din perioada postcomunistă.

 

 

Mai multe articole despre:
economie petrol covid virus criza