MENIU

Ministrul de Finanţe despre "gaura" din buget: “E prima dată când veniturile scad atât de mult"

Viorel Stefan

Noul ministru de Finanţe acuză vechiul Executiv de lipsă de profesionalism spunând că nu-şi aminteşte când veniturile bugetare au scăzut atât de mult ca anul trecut. El a explicat că, cel mai probabil, diferența vine de la eșecul atragerii de fonduri europene.

Ministrul de finanțe Viorel Ștefan a acuzat marți că a fost o "minciuna grosolană" a guvernului Ciolos când spunea că țara merge bine și a spus că anul trecut trebuia făcute rectificări negative, nu pozitive.

Viorel Ștefan a explicat că, potrivit datelor preliminare privind execuția bugetară pe 2016, încasările la bugetul de stat au fost mai mici decât programarea bugetară de la începutul anului și de la rectficările bugetare. El a explicat că, cel mai probabil, diferența vine de la eșecul atragerii de fonduri europene.

"Este prima data când se întâmplă ca veniturile bugetare să cadă atât de mult. Nu-mi amintesc ultimul an când veniturile bugetare au fost sub 32% din PIB", a susținut Ștefan, adăugând că "surpriza mare" este că o astfel de moștenire a fost lăsată de un guvern tehnocrat.

Viorel Ştefan a spus că "elementele de nelegalitate" din cazul gestionarii bugetului vor fi cercetate de Curtea de Conturi.

Ștefan a precizat că nu a folosit expresia "gaura bugetară. "Cu siguranță pun un mare semn de întrebare asupra profesionalismului și asupra caracterului tehnocrat al modului cum s-a făcut guvernarea în 2016", a afirmat ministrul Finanțelor, acuzând că fostul executiv a avut un "comportament politicianist".