MENIU

Ministrul de Externe reacționează la situația românilor blocați în Cancun. Aurescu le cere românilor să evite deocamdată călătoriile în Mexic

Bogdan Aurescu

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, în legătură cu situația românilor blocați în Cancun, că este "o atitudine neprietenoasă" din partea autorităţilor din Mexic. Demnitarul a subliniat că a solicitat în regim de urgenţă clarificarea motivelor acestor decizii. De asemenea, Aurescu și MAE fac apel către cetățenii români să evite călătoriile în Mexic. Declarațiile au fost consemnate în cadrul unei conferințe de presă.

Ministrul de Externe a spus că în acest moment sunt 114 cetăţeni români pe aeroportul din Cancun, iar 102 s-au întors deja în țară.

Bogdan Aurescu: "Suntem profund preocupaţi de situaţia cu care s-au confruntat cetăţenii care planificau vacanţa în Mexic şi care sunt afectaţi de deciziile recente ale autorităţilor mexicane. Este inadmisibil ceea ce se întâmplă, este o atitudine neprietenoasă din partea autorităţilor mexicane faţă de cetăţenii români. Este o situaţie care riscă să ducă, în ceea ce priveşte Mexicul, la pierderea de turişti, bani şi credibilitate ca destinaţie de călătorie prin astfel de acţiuni."

Ministrul de Externe a vorbit despre faptul că va contacta partea mexicană.

Bogdan Aurescu: "În cursul zilei de astăzi voi transmite, la rândul meu, un mesaj omologului meu mexican în care voi reitera că aceste decizii nu pot să fie arbitrare, trebuie să fie foarte clar fundamentate, să aibă la bază evaluări individuale, de la caz la caz. Am solicitat şi vom continua să solicităm părţii mexicane o abordare transparentă şi predictibilă privind regimul turiştilor străini în Mexic, mai ales în contextul pandemic actual."

Aurescu i-a sfătuit pe români să evite călătoriile în Mexic în perioada următoare.

Bogdan Aurescu: "Faptul că un stat suveran poate decide cu privire la accesul străinilor pe propriul teritoriu nu trebuie şi nu poate să încalce drepturile acestora în procesul de implementare a unor astfel de decizii şi trebuie să evite situaţiile ofensatoare. Cetăţenii români nu trebuie să fie discriminaţi în nicio situaţie, trebuie să fie trataţi cu respect, nu trebuie să fie puşi în situaţii dificile, chiar dacă vorbim de o situaţie în care, pe baza unor motive fundamentate, dacă este cazul în această situaţie, unui cetăţean român i se refuză intrarea pe teritoriul altui stat. Până la clarificarea situaţiei (...), facem apel către cetăţenii români ca pentru moment să evite călătoriile în Mexic"

Mai multe articole despre:
aurescu MAE mexic