MENIU

VIDEO Ministrul Culturii, atacat pe tema numirii Irinei Rimes: Să nu fie Salam sau Copilul Minune pentru Eminescu!

Dialog cu scântei la audierea ministrului propus pentru Cultură, Bogdan Gheorghiu, pe tema numirii Irinei RImes ca ambasador onorific al Zilei Constantin Brâncuși 2020. Unul dintre deputații afiliați PSD i-a reproșat, marți, că în felul acesta va ajunge să-i numească, anul viitor, pe Salam sau Copilul Minune pentru a-l reprezenta pe Eminescu. În final, Bogdan Gheorghiu a fost respins.

 

Deputatul Ștefan Băișanu i-a reproșat marți, ministrului propus la Cultură pentru un nou mandat, Bogdan Gheorghiu, faptul că a ales-o pe cântăreața Irina Rimes în calitate de ambasador onorific al Zilei Brâncuşi 2020.

„La anul pe 15 ianuarie vom avea 170 de ani de la nașterea marelui poet Mihai Eminescu și tare mi-e frică să nu cumva... Să nu cumva ca oamenii care vor duce mai departe ideea de Mihai Eminescu, așa cum ați făcut cu Irina Rimes, să fie Salam sau Copilul Minune sau cum Dumnezeu mai sunt dintr-ăștia, pentru că ne faceți de râs în fața poporului român!”, a spus deputatul Băișanu, afiliat grupului PSD, membru în Partidul Forța Națională al lui Teodor Meleșcanu, după plecarea din ALDE. 

„Ce a stat la baza propunerii Irina Rimes să fie o portavoce pentru a lansa in spatiul public românesc ideea de Brâncuși și opera lui culturală?”, l-a mai întrebat Băișanu pe ministrul propus la Cultură.

Gheorghiu a explicat că a ales-o pe Irina Rimes pentru că scrie și poezie și este un artist popular în România și Republica Moldova ale cărui piese au adunat zeci de milioane de vizualizări pe YouTube și a fost introdusă în 2019 de revista Forbes în topul celor mai de succes tineri, din generația sub 30 de ani.

„Am vazut o paralela absolut nepotrivita a dlui Băișanu cu un artist pe care probabil dânsul îl ascultă , eu nu consum astfel de produse culturale, dânsul a nominalizat”, i-a replicat Gheorghiu.

În final, Băișanu a intervenit și i-a replicat și el că „un scriitor român a spus că Beethoven nu poate fi cântat la muzicuță!”

Gheorghiu nu s-a lăsat și l-a luat peste picior pe Băișanu și l-a întrebat dacă mai are astfel de citate și dacă nu cumva a venit cu o carte cu el.

„Am să rețin pildele dvs pline de înțelepciune, bănuiesc că aveți un volum tot timpul la dvs”, a spus ministrul. 

La sfârșitul audierii, Bogdan Gheorghiu a primit aviz negativ, fiind respins cu 13 voturi impotriva și 2 abtineri.