MENIU

Semnează și apoi cercetează! Hurduc trimite Corpul de Control să taie salariile șefilor de institute

Salarii uriașe pentru șefii Institutelor Naționale de Cercetare

Ministrul Cercetării Nicolae Hurduc a declarat la Realitatea TV că a trimis Corpul de control la institutele de cercetare unde directorii primesc salarii uriașe, pentru a vedea dacă este respectată legea sau nu.

Directorul general al Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare în Silvicultură „MARIN DRĂCEA" a încasat anul trecut drepturi salariale în valoare de 1.077.000 lei.

Pentru anul în curs, bugetul alocat la capitolul Venituri salariale pentru Directorul General al instituției de cercetare din subordinea Ministerului Culturii totalizează 1.943.000 lei! și este mai mare decât salariul lui Donald Trump.

Ministrul Cercetării, Nicolae Hurduc, spune că, potrivit contractului de management încheiat între ministerul Cercetării și șeful Institutului Național de Cercetare în Silvicultură, salariul brut al acestuia ar trebui să fie de 16.000 lei brut, deci 8.000 lei net. 

Diferența ar proveni din faptul că institutele de cercetare au surse de finanțare multiple, iar managerii își pot stabili bonusuri în funcție de atingerea obiectivelor de performanță.

"Nu e vorba de salariul efectiv, noi am trimis corpul de control să analizez situațiile, să vedem cât au luat efectiv. În Monitorul Oficial sunt sumele maxime pe care le pot lua în condițiile în care se aplică sporurile de performanță. În cazul semnalat, este o situație particulară, directorul a ieșit la pensie anul acesta și a reușit să obțină de la Consiliul de Administrație un bonus foarte consistent atât pentru pensionare, cât și pentru indicatorii economici ai institutului. În aceste condiții a obținut venituri e 2018 ieșite din comun", a declarat ministrul Cercetării Nicolae Hurduc la Realitatea TV.

Referitor la șeful Cercetării de la Silvicultură, Hurduc arată că acesta are un "contract cu ministerul de 16 mii de lei brut, ceea ce înseamnă mii de lei net. Ei au finanțare mixta, nu de la buget, institutele nu sunt în subordinea ministerului, ci sunt administrate de noi", a mai spus Hurduc.

Un bugetar de lux din România câștigă cât președintele Trump

Situația șefului de la INCD Silvicultură nu este singulară. Alte salarii primite de directorii generali din Cercetare:

- Directorul general al INCD TURBOMOTOARE COMOTI BUCUREȘTI încasează anul acesta 868.000 lei, adică aproximativ 42.000 lei net/lună,
- Directorul general al INCD PENTRU SECURITATE MINIERĂ ȘI PROTECȚIE ANTIEXPLOZIVĂ-INCD INSEMEX PETROSANI încasează 811.000 mii lei, adică aproximativ 39.500 lei net/lună,
- Directorul general al INCD "DELTA DUNĂRII"-INCDDD TULCEA primește 661.000 lei, adică aproximativ 32.000 lei net/lună,
- Directorul general al INCD PENTRU ECOLOGIE INDUSTRIALĂ-ECOIND primește 580.000 lei, adică aproximativ 28.000lei net/lună.

În eșichierul doi mai există cațiva directori cu salarii de peste 400.000 lei/an. Media salariilor încasate de DefulG ai INCD-urilor este de 342.000 lei/an.

Mai multe articole despre:
silvicultură institut de cercetare incd