MENIU

Ministrul Aurescu spune lucrurilor pe nume: „ Limba moldovenească nu există. Este o construcție artificială creată de Uniunea Sovietică”

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu. Foto: Profimedia

După ce purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, Maria Zaharova, a spus că limba română trebuie redenumită în „limba moldovenească”, Ministrul Afacerilor Externe a explicat că limba moldovenească nu există, fiind doar o construcție artificială creată de Uniunea Sovietică.

„Ceea ce pot să vă spun este doar că, atunci când a fost luată această decizie, de către Parlamentul Republicii Moldova ,care este o decizie istorică, România a salutat acest pas foarte important, pentru că restabilește adevărul istoric despre denumirea limbii oficiale în Republica Moldova și, în același timp, este un semn al maturității societății moldovenești și al aderării acesteia la valorile europene”, a adăugat oficialul român.

De asemenea, ministrul Aurescu a precizat că va atrage atenția în Consiliul Afaceri Externe (CAE) asupra situației din Republica Moldova și asupra necesității de a sprijini Guvernul de la Chișinău.

„Trebuie să continuăm susţinerea procesului de reformă în vederea integrării europene a ţării. Trebuie să continuăm eforturile de a stabili misiunea civilă (UE) axată pe sectorul de securitate în Republica Moldova. De asemenea, trebuie să ne continuăm eforturile de a crea un regim de sancţiuni împotriva acţiunilor de destabilizare, împotriva ordinii constituţionale şi a statului de drept, pe care le-am propus în cadrul Consiliului Afaceri Externe anterior", a afirmat Aurescu, potrivit Agerpres.

Parlamentarii Republicii Moldova au adoptat săptămâna trecută proiectul care prevede înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” în toată legislația țării, potrivit Multimedia. Vor fi înlocuite și sintagmele „limba oficială”, „limba de stat” și „limba maternă”.