MENIU

Ministrul Agriculturii spune că românii NU trebuie să își facă griji: STOCURILE de alimente și cereale sunt asigurate

Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii

Stocurile de produse agroalimentare şi de cereale necesare consumului intern sunt asigurate în momentul de faţă şi nu există probleme din punct de vedere al aprovizionării magazinelor cu alimente. Asigurările vin chiar din partea ministrului Agriculturii, Adrian Chesnoiu (PSD).

"Din punct de vedere al asigurării alimentelor în magazinele din România nu există perturbări majore. Noi chiar facem analize zilnice cu privire la stocurile de alimente, la stocurile de produse agroalimentare, la stocurile de cereale şi nu apar perturbări majore. Evident suntem întotdeauna atenţi, pentru că dacă se ivesc anumite zone de risc noi avem soluţiile necesare, astfel încât să intervenim şi să nu apară disfuncţionalităţi în aprovizionarea cu alimente. De aceea am şi transmis un mesaj clar tuturor românilor: să nu îşi facă griji din punct de vedere al aprovizionării magazinelor cu alimente, pentru că nu există perturbări pe piaţă. În momentul în care discutăm nu există niciun pericol", a declarat Chesnoiu, citat de Agerpres, la Parlament.

Întrebat dacă este posibil să ajungem la o raţionalizare a alimentelor în România, în cazul în care situaţia actuală în contextul războiului din Ucraina se va înrăutăţi, oficialul a răspuns: "Noi suntem pregătiţi să acţionăm cu soluţii pentru orice situaţie de criză, dar raţionalizarea nu este un element care să fie în scenariile imediate".

"Din punctul meu de vedere este ultima soluţie la care cineva să apeleze, pentru că nu există în momentul de faţă nicio o mobilizare la nivel naţional şi sperăm că nici nu va fi cazul, iar măsurile întotdeauna se dispun gradual. Avem stocuri de alimente, avem asigurate stocurile pentru populaţie şi nu cred cred sincer la cum văd că se derulează lucrurile, nu cred că se va ajunge la o astfel de decizie", a mai spus ministrul social-democrat.

În opinia sa, România nu prezintă, ]n momentul de față, niciun risc să rămână fără stocurile necesare de grâu pentru consumul intern, chiar dacă în prezent se tranzacţionează cantităţi semnificative pe burse, iar preţurile la cereale au explodat.

Legat de plafonarea preţurilor la alimentele de bază, Adrian Chesnoiu a explicat că măsura nu a fost niciodată gândită la nivelul producătorului, ci doar în cazul în care apar situaţii neprevăzute cum este cea prin care trecem acum. 

Nu în ultimul rând, ministrul a menţionat că toţi fermierii şi producătorii români şi-au arătat disponibilitatea de a ajuta şi de a spijini refugiaţii şi populaţia Ucrainei, în timp ce voluntarii din MADR centralizează toate ofertele producătorilor şi pe măsură ce vor fi solicitări o parte din aceste alimente vor fi distribuite către zonele care au nevoie.