MENIU

Miniștrii Apărării din țările riverane Mării Negre, discuții CRUCIALE despre minele care plutesc în derivă și SECURITATEA regională

Mine de război plutesc în Marea Neagră

Miniştrii apărării din ţările riverane Mării Negre au discutat, astăzi, în format de videoconferință, despre războiul din Ucraina, minele care plutesc în derivă şi securitatea regională, potrivit unui comunicat al Ministerul turc al Apărării. Miniştrii care au participat la reuniune au cerut o încetare imediată a focului în Ucraina, se menţionează în comunicatul citat.

"În afară de problema minelor, a fost subliniată importanţa cooperării la Marea Neagră pentru pace, calm şi stabilitate", a declarat, la finalul reuniunii, ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, relatează Reuters, preluat de Agerpres.

Potrivit oficialului turc, miniştrii au discutat paşii posibil de făcut pentru atenuarea crizei umanitare şi despre ajutorul care ar urma să fie acordat Ucrainei.

La întâlnirea în format de videoconferinţă au participat miniştrilor apărării din Turcia, Bulgaria, Georgia, Polonia, România şi Ucraina. Disuțiile au avut loc la iniţiativa Ankarei.

Marea Neagră este importantă pentru transportul de cereale, petrol și produse petroliere. Apele sale sunt împărțite de România, Bulgaria, Georgia și Turcia, precum și Ucraina și Rusia, care se află în război de când președintele Vladimir Putin a invadat statul vecin pe 24 februarie.

Ucraina și Rusia s-au acuzat reciproc că pun mine în Marea Neagră, iar, în ultimele zile, echipe de scafandri români și turci au dezamorsat mine rătăcite din apele care aparțin celor două țări.

Uniunea Federația Internațională a Lucrătorilor din Transporturi (FIT) și Grupul Comun de Negocieri a angajatorilor maritimi au anunțat, miercuri, că încercă să găsească moduri de a asigura ca navigatorii și vasele lor să nu devină „pagube colaterale în conflictul în desfășurare din Ucraina”.

„Îndemnăm ferm guvernele să facă tot ce le stă în putere să atenueze amenințarea și să asigure trecerea pentru vasele care fac comerț în apropierea acestor zone de conflict”, a afirmat David Heindel, președinte al Secțiunii Navigatorilor din FIT.

Până în prezent, doi navigatori au fost uciși iar cinci vase comerciale au fost lovite de proiectile – care au scufundat una dintre ele – în largul coastei ucrainene, de la începutul conflictului, spun oficialii din transporturi.