MENIU

Ministerul Sănătăţii nu poate asigura vaccinurile obligatorii

Ministerul Sănătăţii nu este capabil să asigure stocurile de vaccinuri obligatorii. O asistentă de pediatrie din Bucureşti a declarat pentru Ziarul Financiar că sistemul de imunizare a fost dat peste cap. Iar din 80 de bebeluşi, doar zece au fost imunizaţi la timp, din cauza lipsei de vaccinuri hexavalent. 

Ministerul Sănătăţii a semnat un contract de 42 de miliarde de lei cu Unifarm, pentru achiziţia a peste 200 de mii de doze de vaccin hexavalent. Însă, mai multe cabinete de medicină de familie din ţară nu dispun de aceste vaccinuri.

Vaccinul hexavalent oferă protecţie împo­triva a şase boli periculoase, printre care şi difterie, tetanos, tuse convulsivă sau poliomielită.

Potrivit ministerului al doilea lot cu aproape 150 de mii de doze va ajunge peste o lună în România. Asta înseamnă o altă întârziere în graficul de imunizare al bebeluşilor şi, totodată, o creştere a riscului epidemiologic.

Pentru a evita o astfel de situaţie Agenţia Naţională a Medicamentului a autorizat aprovizionarea stocurilor prin introducerea unor doze de hexavalent destinate pieţei din Kazahstan.

Bebeluşii care au fost însă vaccinaţi în acea perioadă au manifestat reacţii adverse, iar părinţi au refuzat să îşi mai imunizeze copiii cu acest produs. Motiv pentru care, România este ţara europeană cu cea mai mare rată de mortalitate infantilă: 9 decese la fiecare o mie de copii, aproape dublu faţă de media europeană, arată un raport UE.

 
Mai multe articole despre:
Ministerul Sănătaţii vaccin hexavalent